Foto Marko Gracin
"Velika većina nas ionako ne ostvaruje pravo na daljnje potpore za naše djelatnike, niti vjeruje kako je rješenje za hrvatsko gospodarstvo u beskrajnim potporama", rekao je Vedran Jakominić
povezane vijesti
- Val studentskih prosvjeda zbog rata u Gazi širi se na Francusku. Blokiran je pristup pariškom sveučilištu
- Policija tuče propalestinske aktiviste na američkim kampusima: U Texasu uhićeno 60 ljudi, koriste suzavac i elektro šokere
- Britanska farmacetska tvrtka podigla tužbu protiv Pfizera i BioNTecha: Ukrali su nam patente za cjepivo protiv covida
RIJEKA – Više od 600 ugostitelja Kvarnera i Istre danas je s početkom u 11 sati i 55 minuta zatvorilo svoje ugostiteljske objekte kako bi podigli razinu svijesti o stanju ovog sektora i nužnosti djelovanja. Inicijator akcije nazvane 5 do 12, je Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, a cilj jednosatnog prestanka usluživanja gostiju bio je potaknuti žurno djelovanje odgovornih institucija kako bi se očuvala radna mjesta u sektoru i spriječio kolaps gospodarstva.
Potpore nisu beskrajne
– Ne tražimo besplatan novac, velika većina nas ionako ne ostvaruje pravo na daljnje potpore za naše djelatnike, niti vjeruje kako je rješenje za hrvatsko gospodarstvo u beskrajnim potporama, već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice kako bismo konsolidirali poslovanja i zadržali naš najvažniji resurs – ljude.
Tražimo da HAMAG i HBOR čine ono što je Vlada obećala, kao i poslovne banke koje, štiteći svoju aktivu, ne oslobađaju sredstva na tržište unatoč relaksaciji od strane HNB-a.“ rekao je Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja i predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i istre uz kojeg su o aktualnim problemima ugostiteljstva na današnjem obraćanju javnosti govorili i članovi Udruge Dean Peloza, Nikola Eterović i Robert Salečić.
Naime, ugostitelji su istakli kako su mjere za očuvanje radnih mjesta spasile radna mjesta djelatnika, međutim, nisu spasile same poduzetnike i poduzetništvo, a među njima i one najviše pogođene trenutačnom situacijom – povremeni putnički prijevoz, event industriju, putničke agencije, turističke vodiče, beauty industriju i ugostitelje.
Kako održati nivo ponude?
– Nastojeći održati nivo ugostiteljske ponude na koju su naši gosti navikli, iscrpili smo većinu svojih resursa. Najavljena povoljna kreditiranja koja će država osigurati poduzetnicima ostala su kule u zraku. Pristup bilo kakvoj kreditnoj liniji je blokiran. Sve ovo upućuje kako je kolaps djelatnosti čiji smo ključni faktori, ali i mnogih drugih, ne samo onih vezanih uz ugostiteljstvo, samo je odgođen s travnja na studeni, dodao je Jakominić.
Ugostitelji stoga traže za ugostiteljstvo i slične radno intenzivne djelatnosti preferencijalnu stopu na hranu od 13 ili 10 posto na jela, kavu, pivo, sokove, vodu i vino, i to prvenstveno jer su ugostiteljsima bankarski koeficijenti u crvenom budući da banke ne očekuju da će ugostitelji moći vratiti posuđeni novac.
Stoga kroz proaktivnu poreznu politiku je potrebno da ti indikatori uđu u žutu zonu kako bi ugostitelji mogli dobiti pristup kreditima za likvidnost i investicije kod polsovnih banaka i HAMAGA, odnbosno HBOR-a. A sve s ciljem da nastave raditi i prežive do proljeća.