Prosvjed

Više od 22 tisuće potpisa za veće koeficijente: “Fuchs i Piletić su bezobrazni”

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Matija Habljak/PIXSELL

Foto Matija Habljak/PIXSELLViše od 22.500 potpisa prikupljeno je dosad na peticiji za veće koeficijente u sustavu obrazovanja i znanosti što su je prošli tjedan pokrenula dva obrazovna sindikata i tri nastavničke grupe.


Pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja na Sveticama upravo su se okupili predstavnici Sindikata Preporod, SSSH i nastavničkih grupa koji od ministra Fuchsa očekuju da ih primi na razgovor.


Ministru se zviždalo,  ali poziva s njegove strane zasad nema.


– Krajnje je bezobrazno od ministra Fuchsa i ministra Piletića da osuđuju ova dva sindikata i prisvajaju si pravo da samostalno donose koeficijente.
Kako se ne bi moglo štrajkati za koeficijente kad su oni sastavni dio obračuna plaće, a plaća sastavni dio kolektivnog pregovaranja, poručio je okupljenima Mladen Novosel, šef SSSH i pozvao Fuchsa da ne favorizira samo jedne sindikate već svih uključi u razgovor.
Tu će se narednih dana smjenjivati predstavnici Sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, očekuje se da će im podršku dati druge sindikalne središnjice, a ako odgovor ministra Fuchsa izostane, u petak će najaviti nove sindikalne akcije.
Do donošenja uredbe o koeficijentima ostalo je 10-tak dana.