Kaznena prijava

Više od 150 socijalnih radnika podnijelo kaznenu prijavu protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić

Portal Novi list

Jelena Veljača / Foto Davor Kovačević

Jelena Veljača / Foto Davor Kovačević

Terete ih za kazneno djelo protiv javnog reda – javnim poticanjem na nasilje i mržnjuSocijalni radnici podnijeli su kaznenu prijavu protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić, javlja Jutarnji list.


– Unatrag nekoliko dana među socijalnim radnicima je spontano pokrenuta inicijativa za podnošenje kaznene prijave protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić. Odvjetnički ured Klaudia Čurina iz Zagreba sastavio je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić u kojoj ih terete za kazneno djelo protiv javnog reda – javnim poticanjem na nasilje i mržnju, opisanu i kažnjivu po članku 325. stavku 1. Kaznenog zakona.


Kaznenoj prijavi su se masovno priključili socijalni radnici, psiholozi, pravnici, socijalni pedagozi – u ponedjeljak 12. travnja, kada je kaznena prijava podnesena odvjetničku punomoć za zastupanje predalo je 169 stručnih djelatnika centra, a očekuje se da će se prijavi pridružiti još nekoliko stotina socijalnih radnika, psihologa i pravnika djelatnika centara.
Hrvatska komora socijalnih radnika podržava inicijativu svih stručnih djelatnika centara koji sudjeluju te poziva i ostale strukovne komore da iskažu svoju podršku – poručio je Antun Ilijaš u ime Upravnog odbora Hrvatske komore socijalnih radnika.


Veljača je nakon nedavne smrti dvogodišnje djevojčice javno propitkivala sustav, između ostalog je tražila otkaze za djelatnike Centra za socijalnu skrb, a mnoge je dodatno iznenadila činjenica da ju je ministar obitelji i socijalne skrbi Josip Aladrović pozvao na službeni sastanak o problematici sustava socijalne skrbi.