Kandidat za ministra zdravstva

Vili Beroš pred saborskim Odborom za zdravstvo govorio o Srebrnjaku i strahu od koronavirusa

Hina

snimio Davor KOVAČEVIĆ

snimio Davor KOVAČEVIĆ

Komentirajući slučaj četvero hrvatskih državljana koji se boravili u Kini, za koje je jučer rekao da će biti pregledani, dok oni tvrde da nisu prošli nikakav pregled, kazao je da je jučer dobio informaciju od ravnatelja HZJZ-a da su svi naši državljani u Kini dobro, da su pregledani, da se planira njihov transport do Pariza. Razgovarali smo i o modalitetima prebacivanja iz Pariza u HrvatskuZAGREB Kandidat za ministra zdravstva Vili Beroš izjavio je nakon sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku da je s premijerom Andrejem Plenkovićem vrlo ozbiljno razgovarao jer ga je zanimalo ima li što neprimjereno u njegovu ranijem životu i oko imovine.


Što se tiče slučaja bolnice Srebrnjak, ustvrdio je da se „svatko tko je vodio veliki projekt ne osjeća dobro kada ostane bez tog projekta“.


Međutim, Srebrnjak je ustanova koja je u vlasništvu Zagreba i oni su odgovorni za vođenje te ustanove, a Ministarstvo samo nadgleda je li sve provedeno prema zakonu. Imam svoje osobno mišljenje, ali kao ministar zdravstva moram promišljanja temeljiti na zakonskom postupanju, dodao je.
Za pondjeljak je najavio i sastanak s Liječničkom komorom i sindikatom oko plaća medicinara.


Komentirajući slučaj četvero hrvatskih državljana koji se boravili u Kini, za koje je jučer rekao da će biti pregledani, dok oni tvrde da nisu prošli nikakav pregled, kazao je da je jučer dobio informaciju od ravnatelja HZJZ-a da su svi naši državljani u Kini dobro, da su pregledani, da se planira njihov transport do Pariza. Razgovarali smo i o modalitetima prebacivanja iz Pariza u Hrvatsku.


“Bilo mi je rečeno da po njihovom kliničkom stanju neće trebati hospitalizacija nego da će biti na kućnoj njezi uz stalan nadzor epidemiologa. Francuzi koji osiguravaju prijevoz sigurno ne bi prevozili osobe koje su inficirane“, pojasnio je.


Jovanović: Ovoj Vladi istekao rok trajanja


SDP-ov član odbora Željko Jovanović izjavio je na sjednice da je Berošev istup na Odboru bio korektan i da s tim nema problema. No, dodao je, ovoj je Vladi istekao rok trajanja i nijedna promjena više ne može donijeti ništa dobro.


Ocijenio je da bi za Hrvatsku bilo dobro da se što prije raspišu novi izbori jer ova Vlada ne uživa povjerenje, a resor zdravstva je važan resor i sve što je učinjeno u mandatu bivšeg ministar Kujundžića dovelo je do toga da se zdravstvo nalazi pred kolapsom.


“Zato sumnjam da će Beroš moći nešto učiniti. On će, gdje god zatraži naš savjet, imati pomoć i potporu nas u oporbi, ali ne možemo glasati za njegov izbor jer smatramo da je Vladi istekao rok trajanja. Beroš snosi dio odgovornosti za teško stanje u zdravstvu jer je bio dio Kujundžićeva tima, no to mu može biti i prednost jer zna što je loše pa konkretnim potezima može učiniti određene pomake”, ocijenio je Jovanović.


Strenja Linić vjeruje da će u Berošu imati sugovornika


Mostova članica odbora Ines Strenja, koja je glasala za njega iako je oporbena zastupnica, rekla je da Beroš ima njezinu podršku.


“Pitam se samo zašto je premijer Plenković ovako dugo čekao. Izgubili smo tri godine, a mogli smo za to vrijeme neke stvari u zdravstvu već pokrenuti. Vodila sam oba dosadašnja opoziva bivšeg ministra navodeći u čemu je problem, a sada smo dali podršku Berošu jer vidimo da on sve te probleme pozna i spreman je razgovarati, što je jako bitno, tim više što već sad nudi i određena rješenja“, rekla je.


Strenja vjeruje da će u Berošu imati sugovornika, a to je bitno jer teče posjednja godina mandata, a Beroš može povući neke poteze po kojima može ostati upamćen kao netko tko je ipak nešto učinio, navevši pritom primjer dosadašnjeg nerješavanja problema plaćanja prekovremenog rada liječnika, za što nije bilo sluha.


Na novinarsko pitanje smeta li je što je Beroš bio u najužem timu bivšeg ministra, Strenja je uzvratila da je Beroš posljednje dvije godine bio Kujundžićev pomoćnik ali da nije bio desna ruka ministra Kujnundžića.


„Njegova desna ruka bili su njegovi ljudi iz Hrvatske zore s kojima je komunicirao izvan ministarstva i koje je uspio postaviti u većinu upravnih vijeća i menadžment bolnica. A Beroš je bio pomoćnik koji je pokrivao uski segment i tko god je s njim radio vidio je kako je brzo i kooperativno rješavao konkretne goruće stvari. Bivši je ministar prvenstveno rješavao političke križaljke u hrvatskom zdravstvu, što nije dobro“, zaključila je Strenja.