Prodcast Edija Prodana

VIDEO S Krešimirom Macanom o izborima, politici i (ne)povjerenju u Stožer: ‘Ne vjerujem u bunt na ulicama, mi smo jaki samo kao Facebook ratnici’

Edi Prodan, Vedran Karuza

Snimio Vedran Karuza

Snimio Vedran Karuza

Razgovor smo vodili u Kastvu, jednom od najljepših i najznačajnijih gradova Primorsko-goranske županije, koji se i Macanu jako dopadaSlužbeno, formalno-pravno on je stručnjak za komunikaciju. Realno, on je svojevrsni tumač života kroz oči politike. Krešimir Macan, osoba kojeg želi svaka televizijska postaja, baš kao i većina stranaka u predizbornoj kampanji.


Iako ponekad djeluje kao da je izašao iz reklame za popularni margarin “u sve se miješa”, on je ipak osoba nakon čijeg komentara određenog političkog procesa u pravilu imate stav – jednak njegovom. Nevjerojatno jednostavan, fenomenalno sugestivan, silno siguran u sebe, on je vozač Porscheovog kompaktnog crossovera Macan, kojem i registarska pločica ima ukomponiran taj naziv. Mnoge je čak naveo na razmišljanje da je slavna automobilska kuća taj svoj model nazvala upravo po njemu!


Razgovor smo vodili u Kastvu, jednom od najljepših i najznačajnijih gradova Primorsko-goranske županije, koji se i Macanu jako dopada.
– Iako smo u Kastvu, moj je posao ove predizborne kampanje u – Rijeci. Vodim kampanju političara koji će biti budući gradonačelnik, ispalio je bez imalo prostora za sumnju Macan.


Naravno da je njegovo favoriziranje Marka Filipovića izazvalo naše relativiziranje te tvrdnje, posebno zbog toga što predizborne ankete pokazuju kako je u prednosti četvorka koju istina predvodi Filipović, ali su mu jako, jako blizu Štimac i Miletić, a sasvim dobru perspektivu za ulazak u finale ima i Ivaniš. Ono u čemu smo se ipak složili je činjenica da nitko ne prolazi u prvom krugu.


Razvodnio je i naše razmišljanje kako Zagrebu sigurno slijedi promjena, kako je već vrlo, vrlo izvjesno da gradonačelnikom glavnog grada Hrvatske postaje Tomašević.


– Ne bih bio baš toliko siguran. Istina jeste da su HDZ i SDP Zagrebu namijenili nešto manje poznate kandidate, ali s odlaskom Bandića, priča se dramatično mijenja i ne bih bio baš toliko uvjeren da recimo HDZ nema dobre šanse za gradonačelničkim mjestom u Zagrebu.
Osim izbora, dotakli smo se i socijalne situacije u Hrvatskoj. I sve većeg bunta koji je krenuo iz realnog sektora, iz ugostiteljskih voda. Naš osjećaj da situacija vrije i da je samo pitanje tjedna kad će eskalirati glasnim prosvjedima, njega se također baš – ne lovi.


– Ne vjerujem. Vlada sasvim sigurno kontrolira po prilici 60 posto, ma i do dvije trećine stanovništva koje će ostati mirno. Ne vjerujem baš u neki bunt na ulicama. Nismo mi Grčka, mi smo poznati i jaki ali samo kao – “fejsbuk ratnici”, zaključuje Macan.


Ono u čemu smo se ipak na kraju složili je naša želja da bude u pravu kako treći val epidemije neće biti po Hrvatsku značajan, još manje dramatičan kao i to da će turistička sezona biti bolja od lanjske te da nam jesen ipak ne donosi nove, velike poremećaje u ekonomskoj i socijalnoj sigurnosti.


Macan. Provokativan u svojoj jednostavnosti. I da, na kraju uvijek nekako – u pravu. Teško je dramatično dinamičan razgovor s njime prepričati i zbog toga – gledajte i slušajte.