Ministar obrane

“Veliki čovjek i simbol naše borbe”: Banožić izrazio sućut u povodu smrti generala Miljavca

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆMinistar obrane Mario Banožić izrazio je sućut u povodu smrti generala Pavla Miljavca, bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministra obrane, saborskog zastupnika i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora.


“Sve nas je zatekla vijest o odlasku velikog čovjeka, generala i bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca”, napisao je ministar u sućuti.


Naglasio je da postoje ljudi koji su u presudnim povijesnim vremenima svojim djelovanjem obilježili jednu epohu, zlatnim slovima upisanu u hrvatsku povijest. “Oni su postajali čvrsta točka naše odlučnosti i simboli naše borbe. Jedan od takvih ljudi, velikana, bio je i Pavao Miljavac”.
Uspomena na njega, njegova ostvarenja bit će, naveo je ministar nadahnuće kako se bori za hrvatske ciljeve i kako se ostvaruju zajedničke vizije.


Izražavajući sućut, Banožić je poručio kako ne postoji način da se ublaži tuga kada odlaze naši najdraži, ali vjeruje da je ponos i sve što nam ostavlja u nasljeđe ono što će ga zadržati u našim srcima, molitvama i mislima.


Umirovljeni general i bivši ministar obrane Pavao Miljavac iznenada je noćas umro u 69. godini. Rođen je 3. travnja 1953. u Dugoj Resi.


U obranu Republike Hrvatske uključio se kao dragovoljac od 19. studenoga 1990.


Bio je zapovjednik 137. brigade HV – Duga Resa, zapovjednik Zbornog područja Karlovac i pomoćnika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za domobranstvo.


Za zamjenika načelnika Glavnog stožera postavljen je 12. ožujka 1996., a u  studenom 1996. imenovan je na dužnost načelnika Glavnog stožera na kojoj ostaje do listopada 1998. S te je dužnosti izabran u Vladu na dužnost ministra obrane na kojoj je bio do siječnja 2000.


U čin general-bojnika promaknut je 1994. na dužnosti zapovjednika Zbornog područja Karlovac, u čin general-pukovnika 1996. na dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera, a u čin generala zbora 20. siječnja kao ministar obrane.


Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina i medaljama Bljesak, Oluja, Iznimni pothvati i Ljeto, navelo je Ministarstvo u životopisu.