Problem velikih vrtača

‘Velike rupe u tlu bi se ovdje otvorile prije ili kasnije, potres ih je samo ubrzao’

Ingrid Šestan Kučić

Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Vrtače bi se prije ili kasnije i bez potresa otvorile, a problem je što se njihova pojava ne može predvidjeti sve dok se ne počnu događati, kao i to što se mogu pojaviti bilo gdje, pa i ispod prometnica ili zgrada, kaže ArbanasEkspertni tim koji je prof. dr. Davor Grandić vodio na Banovini nije bio jedini riječki tim na tom području prošli tjedan jer je istovremeno tamo boravio i tim prof. dr. Željka Arbanasa koji je popisivao štetu uzrokovanu geotehničkim problemima, konkretno problemom likvefakcije.


Tim se, kaže prof. dr. Arbanas, trenutačno povukao s Banovine zbog snijega koji onemogućuje pregled tla, a kada to vremenski uvjeti budu dozvoljavali, vratit će se na područje potresa.


– Prikupili smo velik broj podataka iako se radi o izrazito velikom području. Pregledavali smo 1.200 četvornih kilometara prostora. Zajedno s kolegama s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta započeli smo prikupljati podatke o površinskim, koseizmičkim deformacijama na području Pokuplja i Banovine, većinom na lokacijama odakle su stizale vijesti da su takve pojave zabilježene, kaže prof. dr. Arbanas.
Zabilježene su mnogobrojne deformacije tla, a među njima su i vrtače koje su se nakon potresa otvorile, a za koje prof. dr. Arbanas kaže da su pojave poznate u svijetu.


– Potres je samo ubrzao njihovu pojavu. Vrtače bi se prije ili kasnije i bez potresa otvorile, a problem je što se njihova pojava ne može predvidjeti sve dok se ne počnu događati, kao i to što se mogu pojaviti bilo gdje, pa i ispod prometnica ili zgrada. Međutim, ove vrtače koje su se nakon potresa otvorile neće se beskonačno širiti i vjerujemo da se takve deformacije neće dodatno događati, kaže prof. dr. Arbanas.