Državna odlikovanja

Velered Franje Tuđmana: Najviše priznanje Hrvatske za promicanje nacionalnih interesa

Hina

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Odlikovanje bi se hrvatskim državljanima dodjeljivalo svake godine na obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika 10. prosinca, kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrednota hrvatskog naroda.ZAGREB – Izmjenama Zakona o odlikovanjima i priznanjima, koje je Vlada danas uputila u saborsku proceduru, uvodi se novo odlikovanje – Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.


Odlikovanje bi se hrvatskim državljanima dodjeljivalo svake godine na obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika 10. prosinca, kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrednota hrvatskog naroda.


“Ove godine navršava se 20. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i prigoda je to da Hrvatska ustanovi visoko odlikovanje kojim će se utemeljitelj demokratske suverene i neovisne hrvatske države i vrhovni zapovjednik hrvatske vojske u Domovinskom ratu uvrstiti u red najviših hrvatskih državnih poglavara”, rekao je ministar uprave Ivan Malenica, obrazlažući zakonski prijedlog.
Na taj će se način, dodao je, trajno izraziti zahvalnost hrvatskog nada i hrvatskih državljana Tuđmanovim povijesnim zaslugama.


Franjo Tuđman pripada najzaslužnijim osobama u stvaranju suvremene samostalne i demokratske Hrvatske, a svojim je državničkim vizionarstvom u prijelomnom razdoblju europske i svjetske povijesti 20. stoljeća u vrijeme raspada komunističkog totalitarnog sustava zajedno sa svojim suradnicima i cijelim hrvatskim narodom uveo u red država slobodnog svijeta, stoji u Vladinu prijedlogu.


Tuđman je hrvatski narod, navodi se, uveo u red naroda koji samostalno odlučuju o svojoj sudbini.