Francuski predsjednik

Večeras u Hrvatsku stiže Macron, evo što se očekuje od posjeta

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Plenković će Macrona ugostiti na radnoj večeri, a u četvrtak će ga primiti predsjednik Zoran MilanovićPremijer Andrej Plenković rekao je u srijedu uoči dolaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da očekuje “čvrstu potporu” za ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu i to od “jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta, a ne samo EU-a”.


Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, a ugovor će u četvrtak potpisati ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly.


“Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja obrambenih sposobnosti hrvatske vojske, hrvatskog ratnog zrakoplovstva, strateško partnerstvo – znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta ne samo EU-a Hrvatskoj”, rekao je Plenković na sjednici vlade.


Strateško partnerstvo
Dodao je da je to “prilika za razvoj gospodarske, kulturne suradnje, političkog dijaloga, ali iznad svega čvrstu potporu ambiciji Hrvatske da postane dio šengenskog prostora i europodručja”.


Vlada je u srijedu prihvatila tekst strateškog partnerstva Hrvatske i Francuske koji će u četvrtak potpisati Plenković i Macron.


Hrvatska potporu za šengenski prostor i eurozonu već ima od Slovenije koja privodi kraju predsjedanje EU-om, a preuzima ga Francuska 1. siječnja.


“Važno je da imamo snažnu potporu Slovenije u vezi naših nastojanja za ulazak i u šengenski prostor i europodručje i da rješavamo brojne bilateralne teme koje su još na dnevnom redu i da na jedan miran, trezven, dostojanstven način unapređujemo odnose s Slovenijom”, rekao je Plenković.


Kasnije u srijedu u Hrvatsku će prvi put u bilateralni posjet doći neki francuski predsjednik.


Plenković će Macrona ugostiti na radnoj večeri, a u četvrtak će ga primiti predsjednik Zoran Milanović.


Macronov posjet ne treba vezivati samo uz kupnju Rafalea


Posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj ne treba vezivati samo uz kupnju borbenih zrakoplova Rafale nego ga treba promatrati u sklopu strateškog partnerstva i očekivanja od RH koja u ovom dijelu Europe igra važnu ulogu sigurnosno-političkog čimbenika, izjavio je u srijedu u Zagrebu šef hrvatske diplomacije.


Dolazak Emmanuela Macrona u srijedu navečer u Hrvatsku prvi je službeni posjet jednog francuskog predsjednika koji se nije dogodio slučajno i koji dolazi na poziv premijera Andreja Plenkovića, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u izjavi za novinare na marginama sastanka šefova diplomacije država članica i promatrača Američko-jadranske povelje (A5) u Zagrebu.


“Ova posjet ne treba vezivati samo uz kupnju borbenih zrakoplova Rafale nego ga treba promatrati u sklopu strateškog partnerstva i očekivanja od Hrvatske koja upravo u ovom dijelu Europe igra jednu važnu ulogu sigurnosno-političkog čimbenika u osiguravanju sigurnosti i u prenošenju iskustva zemljamam zapadnog Balkana”, istaknuo je.


On je naglasio da se Macronov posjet uklapa u strateške ciljeve RH.


“Za 2022. godinu to je prije svega hrvatska aplikacija i nadamo se ostvarenje ulaska u šengenski prostor, u eurozonu i naravno jačanje obrambenih sposobnosti s borbenim zrakoplovima Rafale.”


Ocijenio je da će posjet dodatno dati vjetar u leđa bilateralnim odnosima i pridonijeti njihovom jačanju.


“Puno je toga što nas povezuje i traži intenzivnu suradnju”, kazao je ministar.


Tijekom posjeta premijer Plenković i Macron će potpisati sporazum o strateškom partnerstvu, a u njihovoj nazočnosti bit će potpisan ugovor o kupnji zrakoplova.


“Mislim da Francuska kao snažna europska zemlja koja drži Europu, zastupa europske vrijednosti, sigurno može biti značajan strateški partner, a dokument koji ćemo potpisati govori o činjenici jačanja našega savezništva koje je važnije sada nego ikada ranije”, istaknuo je Grlić Radman.


Na pitanje zašto do posjeta dolazi tek sad, rekao je kako ne misli da nije bilo htijenja ranije, da su se sad neke stvari poklopile.


Njegov dolazak pokazuje “poštovanje prema Hrvatskoj, hrvatskoj Vladi” koja je “kredibilan i vjerodostojan partner”.


“Dolazak Emmanuela Macrona je upravo potvrda ispravnosti Hrvatske koja pridonosi miru i stabilnosti, koja je ključna zemlja kada je u pitanju stabilnost jugoistoka Europe.”


Na pitanje bi li Macron došao da nije bilo kupnje zrakoplova, Grlić Radman je rekao da se uvijek može tražiti ovaj ili onaj razlog ali je i prije odluke u kupnji zrakoplova bilo obećanja i planova za njegov dolazak.