Debata

Večeras sučeljavanje na Prisavlju, Škoro se ispričao gledateljima: ‘Predsjednica će tamo dobiti pitanja’

Dražen CiglenečkiZAGREB – Prvi krug predsjedničkih izbora ipak ni ovaj put neće proći bez televizijske debate. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odjednom se predomislila, odlučila je sudjelovati u sučeljavanju koje večeras organizira HTV, a to onda znači da će na Prisavlju biti i Zoran Milanović i Miroslav Škoro, koji su svoj dolazak uvjetovali njezinim pristankom. Dakle, od 21 do 23 sata svih 11 kandidata za predsjednika Republike pokušat će se u finišu kampanje predstaviti u što boljem svjetlu.


Ništa proteklih dana nije ukazivalo da će doći do ove promjene. Kolinda Grabar-Kitarović javno je iznosila argumente zašto ne prihvaća ovakav oblik političke konfrontacije. Protukandidatima je poručila da najprije moraju napisati svoj program. No, činjenica je da ona formalno nije otkazala debatu na HTV-u, kao što je bio slučaj sa sučeljavanjima Nove TV i RTL-a, koji su planirali dovesti u studio samo nju, Milanovića i Škoru. Zato se Milanovićev glasnogovornik Nikola Jelić u nedjelju urednici informativnog programa HTV-a Katarini Čakarun Periša obratio e-mailom u kojem ju je zamolio da mu odgovori hoće li predsjednica doći na sučeljavanje i može li javna televizija to jamčiti. Budući da iz HTV-a nisu dobili nikakav odgovor, Milanović je ovaj dopis jučer objavio na Facebooku, a dodao je i kraći komentar u kojem je izrazio čuđenje jer ga HTV ne želi izvijestiti o (ne)dolasku Kolinde Grabar-Kitarović.


»Odgovorite, javite nam jer ćemo još pomisliti da se HTV dogovara s HDZ-om nama i svima iza leđa. Nećete valjda Kolindu Grabar-Kitarović na stražnja vrata, po mraku, dovesti na Prisavlje? Čekamo odgovor do utorka u 10 sati«, napisao je Milanović.
Vodeći ljudi HTV-a jučer su u ranim poslijepodnevnim satima, međutim, rekli da nemaju još potvrde za tri kandidata, ona najjača, ali i da ne kane bilo koga obavještavati o tome tko će se pojaviti na sučeljavanju.


– Svima su im vrata otvorena do pred sam početak. Tko ne dođe u studio, na njegovo mjestu će biti prazan stolac, a voditelji će jasno kazati kako su kandidat odnosno kandidatkinja odbili sudjelovati, izjavila je Katarina Čakarun Periša.


Ali, nekoliko sati kasnije, s Prisavlja su ipak javili Milanovićevom stožeru da im je predsjednica potvrdila dolazak. Na ovakav je razvoj događaja upućivalo i to što je Kolinda Grabar-Kitarović sve brojne današnje aktivnosti po Zagrebu prebacila za četvrtak. O razlozima ovog iznenadnog preokreta može se samo nagađati.


Miroslav Škoro se sinoć u RTL-ovom direktu ispričao gledateljima što neće biti u debati na njihovoj televiziji.


– Htio bi se ispričati gledateljima RTL-a što se ova kampanja vodi na jedan specifičan način i da mi nećemo biti u jednom direktnom sučeljavanju na RTL-u. Bit će to na državnoj televiziji. Meni se to ne sviđa. To je bilo na inzistiranje aktualne predsjednice i vjerujem da će ona dobiti tamo ta svoja pitanja pa će odgovarati prije nego što pitanja završi. Mislim da je tamo u povlaštenom tretmanu i to nije u redu prema ostalim gledateljima. To je ono o čemu trebamo razgovarati, da od nas prave budale gdje god stignu, rekao je Škoro.