Vremenska prognoza

Već za vikend se vraća toplo vrijeme. Vakula, dapače, prognozira da bi opet mogli padati rekordi

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELLHladnije vrijeme s kišom, čini se, neće predugo potrajati. HRT-ov meteorolog Zoran Vakula drži kako je u pitanju samo kratkotrajni poremećaj, te je sve veća vjerojatnost da će i prvo desetodnevlje studenoga biti iznimno toplo, ponegdje možda čak i opet rekordno.


Bura na sjevernom dijelu Jadrana do petka ujutro bit će često jaka, osobito podno Velebita i olujna, gdjekad vjerojatno i s orkanskim udarima. Slabije će jakosti zapuhati uzduž cijeloga Jadrana, a od subote će je zamijeniti jugo, koje će vjerojatno potrajati i u prvom tjednu studenoga, te biti često umjereno, povremeno vjerojatno i jako.  S tom će južinom od vikenda temperatura zraka ponovno porasti, dodaje.


U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačno s povremenom kišom, uz slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Najviša temperatura između 9 i 12 °C, a ujutro samo malo niža od 7 do 9 °C. U središnjoj Hrvatskoj malo svježije – ujutro između 4 i 7 °C, a najviša dnevna od 8 do 10 °C. Uz oblačno će vrijeme pasti barem malo kiše, a vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni. Podjednakog sjeveroistočnjaka bit će i u gorju dok će na sjevernom Jadranu puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura, moguće i s orkanskim udarima. Uz oblake i kišu temperatura će biti od 10 do 15 °C, u Gorskome kotaru i Lici između 2 i 8 °C. Napomenuti treba da na moru kiše može biti uglavnom u noći i ujutro, a u dijelu Istre može i potpuno izostati. U Dalmaciji je vjerojatnost za kišu ili poneki pljusak s grmljavinom veća na sjeveru, a manja prema jugu, gdje će biti više sunčana vremena. Zapuhat će bura, koja mjestimice može biti jaka, a uglavnom će prema jugu još biti juga i istočnjaka. More pritom većinom malo valovito.
Na krajnjem jugu naše domovine vjerojatnost za oborine bit će najmanja. No, potkraj dana nije isključena mjestimična kiša ili pokoji pljusak na otocima i otvorenom moru. Najviša temperatura od 18 do 20 °C, uz jugo, ponegdje poslijepodne i navečer uz buru.


Do nedjelje je na kopnu kiša moguća još uglavnom mjestimice u gorju, u subotu i u unutrašnjosti Dalmacije, a od nedjelje se vjerojatnost za kišu povećava diljem kopnenog područja. Sjeveroistočnjak će do petka oslabjeti, a prema kraju tjedna zapuhat će jugozapadnjak, uz koji će nakon nekoliko hladnijih dana temperatura zraka ponovno porasti. No, do subote upozoriti treba na mraz u jutarnjim satima, posebno u petak, kada će mjestimice biti i magle.


Na Jadranu će u četvrtak još puhati jaka, ponegdje i olujna bura, koja će u petak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, u subotu pak na jugo, koje će od nedjelje vjerojatno biti i jako. Do vikenda će prevladavati sunčano, ali je ponegdje na jugu Jadrana kiša moguća u četvrtak i petak. A uz porast naoblake i zatopljenje – od subote će kiše biti i drugdje, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.