NAJTEŽE POGOĐENI

Varaždin više nije najgora korona-regija u Europi: Nažalost pretekla ga je još jedna hrvatska županija

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"S obzirom na to da ostatak Hrvatske intenzivno raste, i to značajno, jedan od razloga je i da su kasnije krenuli s restriktivnijim mjerama, mi možemo ovu stagnaciju svakako gledati kao jednu dobru vijest", rekao je Vugrin.VARAŽDIN – Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin u subotu je na konferenciji za novinare rekao da dva tjedna nakon uvođenja strožih mjera na području županije imaju stagnaciju broja novozaraženih i stagnaciju u udjelu pozitivnih u ukupnom broju testiranih.


U Varaždinskoj županiji danas je 319 novozaraženih, na bolničkom su liječenju 262 osobe s covid bolešću, a umrlo je devet osoba.


“S obzirom na to da ostatak Hrvatske intenzivno raste, i to značajno, jedan od razloga je i da su kasnije krenuli s restriktivnijim mjerama, mi možemo ovu stagnaciju svakako gledati kao jednu dobru vijest”, rekao je Vugrin.
Dodao je da je, nakon što je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Varaždinska županija 16 dana bila najugroženija regija u Europi, od jučer tu mjesto po 14-dnevnoj incidenciji preuzela Međimurska županija. Vugrin očekuje da i po sedmodnevnoj incidenciji Varaždinska županija više neće biti prva.
Podsjetio je da je jučer stigla nova odluka o nužnim epidemiološkim mjerama za Varaždinsku županiju te su produžene mjere koje su bile na snazi od 21. studenog. Restriktivnije su mjere za trgovine s osiguravanjem 10 četvornih metara po kupcu te mjere na ulazu u trgovačke centre zatvorenog tipa.


Do 23. prosinca srednje škole i viši razredi osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija bit će na nastavi na daljinu.


Žarišta u industrijskim pogonima


Načelniku varaždinskog gradskog Stožera civilne zaštite i zamjeniku gradonačelnika Zlatanu Avaru, koji je ranije danas izjavio da je industrija žarište zaraze, Vugrin je odgovorio da to nije točno jer već dulje postoji lokalna transmisija.


„I industrija je mjesto gdje može doći do transfera, ali naša epidemiološka djelatnost nije prepoznala nikakvu takvu mikrolokaciju koja bi iskakala u odnosu na broj zaraženih“, izjavio je Vugrin.


Na izjave iz Grada Varaždina da su oni osigurali novac za brzo testiranje u firmama, ali da nemaju suradnju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, rekao je im ne treba suglasnost županijskog Stožera za plaćanje brzih testiranja u firmama.


„Zavod za javno zdravstvo provodi tu komercijalnu djelatnost. Tko god želi koristiti brzo testiranje, ima pristup tome. U tjedan dana su pristigla svega 102 zahtjeva za brzo testiranje i Zavod nikog nije odbio. Ukoliko netko ima novce, ništa ga ne priječi da testira, neka nazove i veli koji pogon ili objekt“, poručio je Vugrin.


Manji broj hospitaliziranih


Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić naglasio je da prvi puta nakon dugog niza dana na liječenju imaju manji broj pacijenata nego prethodnog dana.
„Jučer su se na liječenju nalazila 272 pacijenta, a danas je to 262. No, nemojmo da nas zavara ta apsolutna brojka jer je dijelom uvjetovana većim brojem otpusta koje smo jučer uspjeli napraviti. Nažalost, dijelom i brojem umrlih pacijenata“, rekao je Kudelić.


Trenutno se u jedinici intenzivnog liječenja nalazi 21 pacijent, od kojih je 19 na respiratoru i jedan dodatni na respiratoru u Klenovniku. Kudelić je dodao da će bolnica, s dodatnim respiratorom koji će kupiti iz donacijskih sredstava, imati ukupno 31 respirator.


Naglasio je i da ovakav velik broj pacijenata oboljelih od covid-19 bolesti zahtijevao kompletnu reorganizaciju načina rada. Od ukupno 965 kreveta na tri lokacije, kada se oduzmu oni u pedijatriji, rodilištu, palijativi i drugim odjelima, preostaje 314 ležajeva, rekao je Kudelić.


„Mi smo čak 304 od tih osigurali za liječenje covid-19 bolesnika“, rekao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin