OGRANIČENJE KRETANJA

VARAŽDIN PRVI KRENUO Ako radnici dođu iz inozemstva na vikend nema im povratka

Hina

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Varaždinska županija je pogranično područje i tijekom dana očekuje se veliki priljev hrvatskih državljana iz Austrije i Slovenije, posebno iz regija Bela krajina te iz Njemačke. Mjere izolacije će osim za njih, vrijediti i za one koji dolaze iz Francuske, Švicarske, Španjolske, Nizozemske, Engleske i Švedske i zato je važno da da imaju prave informacijeVARAŽDIN – Radnici koji rade u inozemstvu, a ovaj vikend se vraćaju kući, na područje Varaždinske županije, dobit će rješenja o aktivnom zdravstvenom nadzoru od sanitarne inspekcije i morat će u 14-dnevnu izolaciju, rekao je u petak načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Rober Vugrin.


To znači, dodao je, da neće biti u mogućnosti u nedjelju ponovo otići na rad u inozemstvo.


Varaždinska županija je pogranično područje i tijekom dana očekuje se veliki priljev hrvatskih državljana iz Austrije i Slovenije, posebno iz regija Bela krajina te iz Njemačke.
Mjere izolacije će osim za njih, vrijediti i za one koji dolaze iz Francuske, Švicarske, Španjolske, Nizozemske, Engleske i Švedske i zato je važno da da imaju prave informacije.


“Pričamo o tome da ljudi koji su htjeli u petak doći i u nedjelju navečer se vratiti, to sigurno neće biti u mogućnosti. Granična policija evidentira sva rješenja sanitarnih inspektora u svojoj bazi i isto će tako u nedjelju kontrolirati hrvatske državljane koji napuštaju Hrvatsku poštuju li 14-dnevno rješenje o samoizolaciji”, najavio je Vugrin.


Načelnik županijskog Stožera dodao je da u Varaždinskoj županiji nema novozaraženih i u karanteni su još uvijek četiri osobe koje imaju dobru kliničku sliku.


“U odnosu na jučer, imamo samo šest novih rješenja o zdravstvenom nadzoru što će se sigurno promijeniti, s obzirom da su sinoć donesene nove mjere, proširio se krug zemalja koje spadaju pod opasnu zonu”, istaknuo je Vugrin i istaknuo da varaždinska Opća bolnica radi preventivne mjere osiguravanjem dodatnih resursa.


Rekao je i da će ovih dana kontaktirati osobe koje imaju planirane redovite kontrolne preglede i vidjeti mogu li se pregledi odgoditi. “To je preventivna mjera”, dodao je


Uputio je apel liječnicima obiteljske medicine da maksimalno smanje pritisak na varaždinsku bolnicu i da, u skladu s njihovim mogućnostima, obrade pacijente u svojoj ordinaciji.


“Ne govorimo o pacijentima s respiratornim bolestima, već o redovitim pacijentima. Naglasak je na ljude koji imaju respiratorne poteškoće odnosno simptome koji su identični gripi, da ne ulaze u zdravstvene prostorije, već da telefonski kontaktiraju liječnike opće medicine koji će se po potrebi konzultirati s epidemiolozima”, rekao je Vugrin.


Građane Varaždinske županije pozvao je na maksimalan oprez i razumijevanje, kako bi se situacija kakva jest trenutno zadržala što dulje.