Predstavljen ZRIN

Vanđelić: “Slovenija nam može biti svjetionik, možda ih stignemo do 2030.”

Tihana Tomičić

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Uz Damira Vanđelića, na osnivanju Znanstveno-razvojne inicijative za koju je istaknuto da joj je misija istraživati, formulirati i predlagati javne politike bili su ekonomistica Vedrana Pribičević i demograf Marin StrmotaZAGREB – Zanimljiv sastav okupio se na osnivanju ZRIN-a, Znanstveno-razvojne inicijative, udruge koju osniva i vodi bivši čelnik Fonda za obnovu Damir Vanđelić – od Vesne Škare Ožbolt, preko pilota Ivana Selaka i generala Tihomira Blaškića, u međuvremenu osuđenog u Haagu koji je do danas već odslužio cijelu kaznu, do zviždačice Maje Đerek, Hameda Bangoure i Darija Juričana.


Svi su željeli čuti što Vanđelić ima za reći i krije li se u osnivanju udruge i naznaka osnivanja nove političke stranke.


A Vanđelić je poručio kako je odlučio okupiti ljude s karakterom, koji se ne boje javno govoriti o tome kako bi trebale izgledati javne politike, kako unaprijediti funkcioniranje sustava, i kako od Hrvatske stvoriti bogatu zemlju.


Sistemski problemi
– U nizu stvari, posebno funkcioniranju javne uprave, svjetionik nam treba biti Slovenija koju možemo po svojim pokazateljima možda stići do 2030. godine, ali daleki svjetionik treba nam biti Danska.


Nažalost, po pokazateljima će Hrvatska dosegnuti prosjek razvoja EU-a tek 2045. godine i svi bi zajedno trebali biti na poslu razvoja zemlje, kroz svoju stručnost i iskustvo. Hrvatski problemi su sistemski, i sistemski ih treba rješavati, rekao je Vanđelić, koji smatra da problem Hrvatske nisu ljudi, nego kompliciran sustav pun prepreka za donošenje odluka i razvoj.


“Bio sam na čelu Fonda godinu dana, i problem nisu bili ljudi u državnoj upravi, nego sam sistem. Nitko ne želi slušati stručne ljude, a mnogi od njih moraju biti i u strahu ako žele javno govoriti”, poručio je Vanđelić.


Na izravna pitanja o tome hoće li udruga s vremenom prerasti u političku stranku, rekao je kako je “sada registrirana kao udruga”, ali je ipak odgovarao na pitanja o tome što bi činio da je slučajno u ulozi premijera.


Uz njega su bili ekonomistica Vedrana Pribičević i demograf Marin Strmota, koji je upozorio da će do 2030. godine Hrvatska pasti na 3,3 milijuna stanovnika.


 


foto Davor KovačevićIstaknuli su kako je ZRIN neprofitna udruga građana koju čine neovisni stručnjaci iz akademskog i poslovnog života, a misija im je istraživati, formulirati i predlagati javne politike te njihov učinak na ekonomske i društvene uvjete života u Hrvatskoj. Vanđelić je ujedno i bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine koji je žestoko kritizirao Vladinu politiku oko Ine, a o njegovim političkim ambicijama svjedoči i činjenica da je svojedobno bio kandidat bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za premijera i ministra gospodarstva u privremenoj, nestranačkoj vladi koju je ona već bila formirala “u sjeni” u vrijeme kad nakon parlamentarnih izbora 2015. godine nitko nije imao većinu i bilo je neizvjesno hoće li doći do novih izbora.


 


foto Davor Kovacevic


Premijer Andrej Plenković s Vanđelićem je pak računao kao sa svojim kandidatom za gradonačelnika Zagreba, no između njih su se odnosi pogoršali kad je postalo jasno da Vanđelić ne želi provoditi dugogodišnju HDZ-ovu politiku dogovaranja s Milanom Bandićem te je Vanđelić danas jedan od žešćih kritičara Vlade.


Ipak on i njegovi suradnici iz ZRIN-a kazali su kako nude svoje politike i rješenja ovoj Vladi, kao i svakoj drugoj, jer žele raditi na korist države, a ne nijedne stranke.


“Rast i bogatstvo jedne države ne trebaju imati nikakav ideološki predznak”, poručili su.