'Nema koalicije s HDZ-om'

Vanđelić predstavio novu stranku. Ime joj je Republika, a obećava da će plaće rasti za 50 posto

Hina

Damir Vanđelić / Foto Pixsell

Damir Vanđelić / Foto Pixsell

Vanđelić je poručio kako je njihova ideologija "široko centristička"Damir Vanđelić, bivši predsjednik NO Ine i bivši ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba, predstavio je u subotu novu stranku Republika, koja obećava povećanje plaća za 50 posto kroz četiri godine, poboljšanje produktivnosti, smanjenje troškova i reformu poreznog sustava.


Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika stranke Republika izabran je Vanđelić, dok su za potpredsjednike izabrani Vesna Škare Ožbolt, Gordana Deranja, Dražen Jelavić, Dario Marenić, Marko Dražetić i Marijo Volarević.


“Ključni razlozi odlaska građana iz Hrvatske su nepovjerenje u institucije, nepravda na svakom koraku i nejednake šanse bez obzira na stvarni doprinos Hrvatskoj i nečiju sposobnost. Da, imamo Hrvatsku, ali da bi opstala, trebamo stabilne institucije i sustave kontrole i ravnoteže moći u državi”, rekao je Vanđelić.
Poručio je da žele biti predvodnici promjena za Hrvatsku iz koje građani neće odlaziti i koja neće biti na dnu EU-a po skoro svim kriterijima. Građane je pozvao da se pridruže stranci kako bi zajedno radili na ostvarivanju ciljeva ekonomskog blagostanja, manjih poreza, jednakih šansi i sigurnije budućnosti.


Vanđelić je najavio da će stranka ići na sve izbore iduće godine, a očekuju pobjedu na parlamentarnim izborima.


Prihvatljivi su im koalicijski partneri koji prihvaćaju njihov program, a obavili su dosta razgovora, među kojima su splitski gradonačelnik Ivica Puljak i udruga Glas poduzetnika.


Upitan je li jedan od mogućih koalicijskih partnera HDZ, potpredsjednici i članovi Predsjedništva glasno su odgovorili – ne, a u vezi šibensko-kninskog župana Marka Jelića i njegove stranke AP Vanđelić je rekao kako će nastaviti razgovore te se nada da će biti uspješni.


Stranačka ideologija je “široko centristička”


Vanđelić je poručio kako je njihova ideologija “široko centristička”.


“Budući da sam odrastao u siromašnoj obitelji imam elemente socijalnih politika, a također kao netko tko je poduzetnik, netko tko je bio u Domovinskom ratu, jasno mi je da morate imati određene strategije koje bi se pripisivale takozvanim desnim opcijama. Smatram da smo mi dovoljno široki, a ekstreme apsolutno nećemo prihvatiti”, istaknuo je.


Potpredsjednica stranke Škare Ožbolt rekla je da su napravili niz mjera kako ubrzati postupke u pravosuđu i napraviti ih transparentnijima, razmišljaju o izravnom biranju glavnog državnog odvjetnika, žele donijeti zakon o transparentnosti svih javnih troškova, registar državne imovine i uvesti umjetnu inteligenciju u državnu upravu, čime bi se, primjerice, skratili rokovi za dobivanje građevinske dozvole.


Na konferenciji je istaknuto kako su stranku osnovali dokazani pojedinci iz različitih sfera društva, a program stranke obuhvaća populacijsku i socijalnu politiku, mirovinski sustav, javne financije, državnu imovinu, javnu upravu, zdravstvo, nacionalnu sigurnost, obranu i branitelje, vanjsku politiku, pravosuđe i borbu protiv korupcije, energetiku i zaštitu okoliša itd.