Koronavirus

Uvjeti su sve stroži: Hrvatski radnici neće moći raditi u Sloveniji i vraćati se kući

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerKARLOVAC Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije u nedjelju je poručio da hrvatski radnici koji dnevno prelaze hrvatsko-slovensku granicu, neće u ponedjeljak moći ići raditi u Novom Mestu i vraćati se u Karlovac, nego će, ako prijeđu granicu, morati u samoizolaciju.


Načelnik županijskog Stožera CZ Josip Ribar rekao je da će karlovački radnici sigurno morati u samoizolaciju zbog sprječavanja širenja zaraze COVID-19 ako sutra prijeđu granicu i vrate se kući.


Naime, od noćas je cijela Slovenija, a ne samo Bela Krajina, proglašena područjem osobito visokog rizika širenja koronavirusa (COVID-19), te će na povratku u Hrvatsku svi oni morati ići u dvotjednu karantenu. Prethodnih nekoliko dana nisu morali jer je, kaže Ribar, Novo Mesto u Dolenjskoj, a samo Bela Krajina je, do noćas, bila u takozvanoj kategoriji 2, među područjima visokog rizika zaraze.
„Znači, radnici koji kažu da u petak i subotu, pri povratku iz Slovenije u Hrvatsku, nisu dobili rješenja o obaveznoj 14-dnevnoj samoizolaciji, iako su iz Dolenjske prošli kroz Belu Krajinu, trebaju znati da to više neće biti tako. Neovisno od toga iz kojeg djela Slovenije su stigli ići će na 14 dana u samoizolaciju“, rekao je Ribar.


Revoz ukinuo organizirani prijevoz hrvatskim radnicima


Iako je izmjenom odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite hrvatskim radnicima zaposlenim u tvrtki Revoz u slovenskom Novom Mestu omogućeno da idu na posao bez obveze samoizolacije pri povratku u zemlju ta ih je tvrtka u nedjelju navečer izvijestila da im zbog koronavirusa ukida organizirani prijevoz.


Stožer Karlovačke županije, naime, priopćio je da je 12 sati od donošenja suspendirana prethodna odluka Nacionalnog stožera da cijela Slovenija ulazi u područje osobito visokog rizika širenja Covida-19 zbog koje bi na povratku u Hrvatsku svi radnici morali u karantenu pa će tako u nju morati samo radnici koji rade u pokrajini Beloj Krajini (Metlika, Črnomelj i Semić).


Hrvatski radnici automobilske tvornice Revoz u Novom Mestu dobili su, međutim, večeras od tvrtke obavijest da im zbog preventivnih mjera širenja koronavirusa ukidaju organizirani prijevoz te da si od sutra dolazak na posao organiziraju u vlastitom aranžmanu.