Zadar i Pašman

Ususret Danima masline: Sva ulja ocijenjena, poznati dobitnici godišnjih priznanja

P. N.

Od 243 uzorka maslinovih ulja pristiglih iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore te po prvi put iz Španjolske čak 174 ili 94 posto ocijenjena su kao ekstra djevičanska. Niti jedno ulje nije u kategoriji lampante, kaže Benito Pucar



 


 


Sve je spremno  za 25. jubilarno izdanje međunarodnih Dana Masline 2023., koje će se odvijati u petak i subotu 28. i 29.  travnja u Zadru i na Pašmanu. 




-Dovršili smo ocjenjivanje ulja, kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zadarskog zavoda za javno zdravstvo. Na ovogodišnje Dane masline prispjela su ukupno 243 uzorka  ulja iz svih sedam jadranskih županija te iz susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Po prvi put na neku od hrvatskih manifestacija pristiglo je i ulje iz Španjolske, otkriva Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora Dana masline. 


Pucar ističe kako je kvaliteta ulja iz godine u godinu sve bolja, što potvrđuju i ovogodišnji rezultati. Od 243 maslinova ulja njih čak 174 ili 94 posto ocijenjena su kao ekstra djevičanska, 15 je djevičanskih (6 posto), a niti jedno ulje nije u kategoriji ulja lampante koja nisu za ljudsku upotrebu.


Dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu u kategorijama otvorenih ulja i pakovina zakazana je za petak 28. travnja  s početkom u 18 sati u Studentskoj menzi Novi kampus – dnevni boravak u ulici Put Stanova u Zadru.


Dodjeli priznanja prethodit će svečano otvaranje Dana masline u Gradskoj loži na Narodnom trgu s početkom u 11 sati. U sklopu svečanosti bit će dodijeljena  godišnja priznanja koji su ih  zaslužili svojim radom i djelovanjem na području maslinarstva i uljarstva. Priznanje “Stanko Ožanić” za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu bit će uručeno prof. dr. sc. Ivi Miljkoviću, doajenu hrvatskog voćarstva. Priznanja Uzorni maslinar Zadarske županije zaslužili su Dario Discordia iz Zadra i Željko Dešpoja iz Dobropoljane na Pašmanu. Dobitnik priznanja Maslinarsko srce je Ante Lućić, popularni Kum Ante iz Suhovara. Maslinarska nada je 16-godišnji Marin Paić iz Zadra. Priznaje Zlatno maslinarsko pero dobiva Martin Vuković, urednik emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija.


Dani masline


Povodom jubilarne 25. Međunarodne  manifestacije Dani Masline predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar dodijelit će  i posebna priznanja Nedjeljku Jusupu, Marijanu Tomcu, Renatu Kraljevu, Aniti Peraić i Filipu Ercegu koji su  svih ovih godina pomagali pri organizaciji ove sve cjenjenije maslinarske manifestacije.


 


Tradicionalno varivo iz liburnskih vremena


 



Kako je istaknuto na konferenciji za medije, osim natjecateljskog, Dani masline imaju i edukativni te humanitarni karakter. Programom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu. Humanitarni program  manifestacije, odvijat će se kao i prethodnih godina u sklopu popularnog Maslinarskog marendina na Narodnom trgu u petak od 10 do 12 sati.  Za tu prigodu zadarski masterchef Renato Kraljev i njegovi učenici iz Hotelijersko-turističko ugostiteljske škole pripremaju tradicionalno varivo „iz liburnskih vremena“ od leće, slanutka i orza. Konzumenti tog  tradicionalnog jela uz  sve bolja ravnokotarska vina daju dobrovoljne novčane priloge namijenjene  kupnji popratnih instrumenata za dijagnostiku i terapiju onkoloških bolesnika Opće bolnice Zadar. Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija donirat će se štićenicima Centra za rehabilitaciju iz Sv. Filipa i Jakova.


 


Gastro natjecanje Žgvacet 2023


 


Drugog dana manifestacije praktični dio nastave odvijat će se u maslinicima na otoku Pašmanu.  Sudionici će imati prigodu pratiti i međunarodno gastro natjecanje Žgvacet 2023, te uživati u najboljim jelima od mlade janjetine s bižima uz sve bolja vina iz Ravnih kotara.  


U  Zadru i na Pašmanu u planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.


Događanja na jubilarnim 25. Danima masline kao u priči, a organizatori iz  Udruge prehrambenih tehnologa i  nutricionista Zadarske županije  najavljuju još  i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 28. i 29.  travnja u Zadru i u Pašmanu na otoku Pašmanu.