POLARIZACIJA

Ustavni sud uzaludno od Sabora traži novi zakon o pobačaju. Ignoriranje traje već pet godina

Dražen Ciglenečki

Foto  Darko JELINEK

Foto Darko JELINEK

Dvogodišnji rok za to istekao je u veljači 2019. i tim je povodom predsjednik Sabora Gordan Jandroković dopisom informirao Ustavni sud da je »prekid trudnoće kompleksno etičko, medicinsko, znanstveno, svjetonazorsko i pravno pitanje«ZAGREB – HDZ je nedavno najavio da će, u skladu s izvješćem Ustavnog suda 2010., Sabor promijeniti Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika da se one ne bi više bitno razlikovale po broju birača. Ali, do kraja ovog saziva Sabora ne treba očekivati donošenje novog zakona kojim bi se uredio prekid trudnoće, kao što je to Ustavni sud naložio svojom odlukom 2017.


Premijer Andrej Plenković objasnio je da za to još nema razloga jer je i Ustavnom sudu trebalo 27 godina za ocjenu da Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. nije suprotan hrvatskom Ustavu. Ustavni suci naložili su Saboru 2017. da u roku dvije godine osuvremeni ovo zakonsko rješenje, ali HDZ, koji je cijelo ovo razdoblje na vlasti, jednostavno se ne želi baviti tom materijom jer smatraju da je pobačaj, zbog konzervativnosti dijela njihovih birača, politički isuviše osjetljiva tema. Stoga se Vlada nije ni očitovala o SDP-ovom prijedlogu zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, o kojem će se u Saboru sutra raspravljati zato što je lijevo-liberalna oporba to nametnula s 30 zastupničkih potpisa. Taj dokument neće biti izglasan jer vladajuća koalicija jedinstveno je protiv njega, a identičan je i stav opozicijske desnice. No, sama rasprava, u jeku mučnog slučaja Mirele Čavajda, prilika je za sve političke opcije da se vrijednosno legitimiraju. Sigurno će biti govora i o otvorenom Plenkovićevom priznanju da ni ubuduće ne planira ispuniti nalog Ustavnog suda.


Kompleksno pitanje


Dvogodišnji rok za to istekao je u veljači 2019. i tim je povodom predsjednik Sabora Gordan Jandroković dopisom informirao Ustavni sud da je »prekid trudnoće kompleksno etičko, medicinsko, znanstveno, svjetonazorsko i pravno pitanje« te da »donošenje novog zakona nije bilo moguće«. Ujedno je izvijestio Ustavni sud da je »Vlada, kao jedan od ovlaštenih predlagatelja, pokrenula niz aktivnosti s ciljem buduće pravne regulacije navedenog pitanja«.
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović uzvratio mu je da »to nije dobra poruka« zato što svaka pravna i fizička osoba u Hrvatskoj, uključujući i Sabor, »mora poštovati odluke Ustavnog suda koje su obvezatne«. Izrazio je svoje očekivanje da će Sabor »u primjerenom i razumnom roku ipak donijeti taj zakon«. Međutim, Ustavni sud nema na raspolaganju nikakav pravni instrument kojim bi parlamentarnu većinu mogao prisiliti da postupi po njihovom nalogu.


Stoga su i kasniji Šeparovićevi apeli upućeni Saboru bili uzaludni. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u nedjelju je za N1 televiziju samokritično ustvrdio da ponašanje Sabora »nije do kraja prihvatljivo«. Bilo je to, dakle, samo dan prije premijerove objave da nema ništa od donošenja novog zakona. Šeparoviću nije preostalo drugo nego zastupnike vladajuće koalicije pozvati da se predomisle. »Rješenjem od 21. veljače 2017., Ustavni sud utvrdio je da je Zakon iz 1978. kojim je reguliran prekid trudnoće u skladu s Ustavom. Nadalje, Ustavni sud naložio je Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon u kojem će propisati edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak.


Ovo iz razloga što je važeći Zakon zastario i donesen je u vrijeme bivšeg političkog i društvenog sustava. Hrvatski sabor do danas nije izvršio rješenje Ustavnog suda, što u svakom slučaju nije dobra poruka s obzirom na to da su odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni. Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši i da Hrvatski sabor donese novi zakon koji će biti u skladu s utvrđenjima Ustavnog suda navedenim u obrazloženju citiranog rješenja«, navodi se u jučerašnjoj izjavi predsjednika Ustavnog suda.


Pandorina kutija


Predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić nezadovoljna je ovakvim pristupom ustavnih sudaca i traži od njih da budu aktivniji.


– Vlada je odlučila nepoštovati Ustav i odluku Ustavnog suda, eksplicitno to kažu i našli smo se u jednoj zaista specifičnoj situaciji. Šutnja Ustavnog suda amenovala bi trenutačno poražavajuće stanje. Postaje jasno da se ovaj zakon primjenjuje na način suprotan Ustavu i odluci Ustavnog suda iz 2017. Ustavni sud može opet pokrenuti postupak i donijeti novu odluku, u kojoj bi čvrstim jamstvima i nedvosmislenim uputama kako tumačiti ustavne i zakonske članke osigurali primjenu zakona. Pozivam ih na to, rekla je novinarima Sandra Benčić.


Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak, pak, u ovome u potpunosti podržava poziciju HDZ-a da se ništa ne dira.


– Pobačaj je u Hrvatskoj dopušten, standardi koje imamo su zadovoljavajući, i onda je najbolje ne otvarati tu temu jer bi se time potencijalno otvorilo Pandorinu kutiju. Ustavni sud je, istina, dao naputak da novi zakon ne bi smio ići ispod razine sadašnjeg, ali atmosfera u društvu takva je da je bolje da se u to uopće ne ulazi. U najmanju ruku bismo dobili dodatnu polarizaciju u društvu, koja nam nije potrebna u vremenu globalne krize. Kao liberalu pravo na pobačaj nije mi iznad prava na priziv savjesti, koje također poštujem, kazao nam je Hrebak. Ministar Vili Beroš je na koalicijskom sastanku iznio čitavu kronologiju slučaja Mirele Čavajda.


Božinović: Pravo na pobačaj ne isključuje priziv savjesti


Predsjednik Vlade formulirao je u ponedjeljak stav HDZ-a prema slučaju Mirele Čavajda, zakonskoj regulaciji pobačaja i nalogu što ga je 2017. s tim u vezi Ustavni sud dao Saboru, a na HDZ-ovim dužnosnicima je sada da ponavljaju te njegove riječi. Jučer je to, nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije, učinio ministar Davor Božinović. On je vjerno reproducirao izjavu koju je Plenković dao poslije sjednice Predsjedništva HDZ-a.


– Slučaj gospođe Čavajda je osjetljiv, ali to definitivno nije političko, nego zdravstveno pitanje. Ne razumijem ljude koji nisu zdravstvene struke, a ulaze u detalje. Samo liječnici mogu dati odgovor i njima bih prepustio da donesu odluku i obrazlože je. Pravo na pobačaj nitko ne dovodi u pitanje, a postoji i pravo na priziv savjesti, ona se ne isključuju. Ovo je prije 27 godina bilo adresirano Ustavnom sudu, bilo je od tada raznih vlada, desnih i izrazito liberalnih, pa je to pitanje za sve, rekao je Božinović.