PRIJETI FIJASKO

Upitan smisao hrvatske mobilne aplikacije Stop COVID-19: Instalirao ju je mizeran broj građana

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

"Ja sam, kao i moje kolegice i kolege skinuo aplikaciju, i kao liječnik je preporučam, rekao je ministar zdravstva Vili BerošAplikacija Stop COVID-19 zasad među građanima Hrvatske nije polučila značajniji interes i objektivno je upitno hoće li ovaj pokušaj suzbijanja epidemije imati ikakvog smisla i rezultata.


Aplikacija je predstavljena 27. srpnja, ali je nije instalirao dovoljan broj građana, ali ju je tek nešto više od 35.000 građana odlučilo instalirati na svoje mobilne uređaje, što je daleko premalo.


Podaci za prošlu godinu govore da je u Hrvatskoj bilo oko 4,4 milijuna korisnika mobitela, a  za ispunjenje svrhe aplikacije Stop COVID-19 trebalo bi je koristiti barem  60 posto građana.
Ministar zdravstva Vili Beroš svejedno je optimističan i vjeruje da će brojka rasti u nadolazećim danima i tjednima, a objasnio je i zašto za RTL televiziju.


“Drago mi je da su aplikaciju Stop Covid-19 naši građani prihvatili kao alat u prevenciji širenja zaraze koronavirusom. Ovom aplikacijom Hrvatska je dio mreže europskih zemalja koju građani koriste dragovoljno, a svi podaci su zaštićeni. Vjerujem da će putem ove mobilne aplikacije građani dobivati pravodobne i korisne informacije o mogućim kontaktima sa zaraženim osobama i time štititi svoje zdravlje”, naglasio je ministar pa dodao:


“Iskustva drugih zemalja govore da o aplikaciji postoje različita razmišljanja i stajališta, ali kao hrvatski ministar zdravstva mišljenja sam da nam je dužnost građanima osigurati takvu jednu mogućnost anonimne i sigurne zaštite od eventualne zaraze, a na građanima je da procijene njezinu korist za svakog ponaosob i odluče hoće li je koristiti. Ja sam, kao i moje kolegice i kolege skinuo aplikaciju, i kao liječnik je preporučam.”