UNICEF dostavio Hrvatskoj po 30.000 zaštitnih maski i rukavica, ukupno 4 tone opreme

Portal Novilist.hr

Foto UNICEF

Foto UNICEFDanas je u Zagreb stigao prvi dio profesionalne zaštitne i medicinske opreme koju je UNICEF nabavio kako bi odgovorio na trenutnu krizu izazvanu koronavirusom.


Iz UNICEF-ovog skladišta u Kopenhagenu danas je dostavljeno 4 tone opreme koja uključuje 30 000 profesionalnih medicinskih maski (FFP2 i FFP3); 30 000 zaštitnih rukavica; 18 000 zaštitnih odijela, kuta i pregača; 4 000 vreća za sigurno odlaganje medicinskog otpada; 2 500 tisuće zaštitnih kapa; 130 pari zaštitnih gumenih čizama.


Obzirom na rastuće potrebe i izazove uzrokovane pandemijom koronavirusa UNICEF nastavlja kampanju i poziva partnere, medije, tvrtke i građane da se uključe i podrže kampanju svojim donacijama.
Donacijama će se:


–  nabavljati respiratori i medicinska oprema za najugroženije pacijente


– nabavljati zaštitna oprema za zdravstvene radnike (zaštitna odijela, FFP2 i FFP3 maske, rukavice i drugo) 


– nabavljati sredstva za dezinfekciju i higijenske potrepštine 


– osigurati stručne upute za zaštitu od širenja pandemije, kao i panike i lažnih vijesti 


– podržati školovanje na daljinu 


– pružiti psihosocijalna pomoć za najranjiviju djecu i njihove obitelji.Donirati možete na sljedeće načine:


– na web stranici www.unicef.hr/zajedno-protiv-koronavirusa/ 


– uplatom na UNICEF-ov račun 


HR1723600001501092524


poziv na broj 2063-989


Uz podršku partnera i donatora UNICEF će nastaviti nabavljati prioritetnu zaštitnu i medicinsku opremu (odijela, maske, rukavice, respiratore) koja je nužna za spašavanje ljudskih života u borbi protiv pandemije. Uz nabavu opreme UNICEF će pokrenuti programske aktivnosti kojima će:


– osiguravati provjerene informacije i stručne smjernice kako bi pomogao u sprečavanju širenja virusa te podržao kontinuitet zdravstvene zaštite, obrazovanja i socijalnih usluga


– podržati održavanje ključnih usluga socijalne zaštite za najranjiviju djecu i obiteljima


– biti osigurana psihosocijalna pomoć najranjivijoj djeci i obiteljima


– podržati održavanje školovanja na daljinu


Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku rekla je: „Koronavirus utječe na svakog od nas. Na svaku obitelj, svakog roditelja i svako dijete. UNICEF neumorno i predano radi kako bi osigurao najbolju moguću skrb za djecu i obitelji u Hrvatskoj, posebno za one najranjivije i najugroženije. Sada, više nego ikada prije, računamo na zajedničku solidarnost, velikodušnost i spremnost da podržite našu misiju. Ono što poduzmemo danas, imat će izniman utjecaj na našu budućnost.“