Zbogom profesore

Umro je Zdravko Tomac: Sa scene je otišao jedan od najpoznatijih hrvatskih političkih obraćenika

Hina

foto: Vedran Sitnica / Zadarski list

foto: Vedran Sitnica / Zadarski list

Zdravko Tomac bio je član ratne Vlade nacionalnog jedinstva i SDP-ov predswjednički kandidat, kojeg je ova stranka suprotstavila Tuđmanu. Socijaldemokrate je napustio dvijetisućitih, da bi se, rekosmo, kasnije isticao stavovima bliskim političkoj desnici.Umro je profesor Zdravko Tomac, u socijalizmu istaknuti dužnosnik i član Saveza komunista, a nakon sloma socijalizma politički konvertit i jedna od viđenijih intelektualnih figura na desnici.


Zdravko Tomac bio je član ratne Vlade nacionalnog jedinstva i SDP-ov predsjednički kandidat, kojeg je ova stranka suprotstavila Tuđmanu. Socijaldemokrate je napustio dvijetisućitih, točnije 2003. godine, da bi se, rekosmo, kasnije isticao stavovima bliskim političkoj desnici.


Nakon odlaska iz SDP-a u jesen 2003. godine, Tomac je s Jerkom Zovakom (2004. godine) utemeljio stranku Hrvatski socijaldemokrati (HSD). Bila je to stranka lijevog opredjeljenja i nacionalne orijentacije. Ova kombinacija nije polučila zapažen rezultat te se Zdravko Tomac nakon toga povukao iz aktivne politike.
Zdravko Tomac rođen je 24. svibnja 1937. godine, a generacije studenata pamtit će ga kao redovitog profesora na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.


Objavio je više knjiga ‘socijalističkog sadržaja’ do 1990. godine, a kad se prestrojio na desnu stranu političkog spektra njegove knjige nosile su naslove “Obraćenik”, ‘Crveni Predsjednik’, ‘Moj obračun s KGB-om: Komunizmom. Globalizmom. Bezboštvom: Tomac protiv Tomca’, ‘Peta haaška kolona i njezine žrtve’.


Žaljenje premijera Plenkovića


Žaljenje u povodu smrti Zdravka Tomca  izrazio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Tomca je, rekao je, poznavao dugi niz godina. Ostavio je veliki trag u hrvatskoj politici, poručio je Plenković, izražavajući sućut Tomčevoj obitelji.


– Zdravko Tomac ostavio je veliki trag u hrvatskoj politici – i dok je bio u Vladi i Hrvatskom saboru, i kao plodan autor “, rekao je Plenković i ponovio kako mu je zaista žao, istaknuvši da je to veliki gubitak za hrvatsko društvo i hrvatsku politiku.


Jandrokovićeva sućut


Sućut obitelji Zdravka Tomca izrazio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, kako u u svoje osobno, tako i u ime Hrvatskog sabora.


“Gospodin Zdravko Tomac ostat će u trajnom sjećanju šire hrvatske javnosti kao istaknuti hrvatski političar, publicist i profesor, koji je od neovisnosti Hrvatske obnašao niz visokih i odgovornih dužnosti”, napisao je Jandroković u brzojavu sućuti.


Istaknuo je i da će se pamtiti njegov veliki doprinos u razvoju hrvatskih institucija i višestranačja, a posebno njegovo dugogodišnje djelovanje kao zastupnika Hrvatskoga sabora.


Gospodina Tomca pamtit će i brojni naraštaji studenata politologije koje je znanstveno odgojio, dodao je Jandroković.


Bandić: Napustio nas je veliki hrvatski domoljub


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić također je poslao izraze sućuti obitelji Zdravka Tomca, istaknuvši da nas je napustio veliki hrvatski domoljub, čovjek velikoga srca, velike karijere i političkoga iskustva.


– S tugom sam primio vijest o odlasku velikog hrvatskog domoljuba Zdravka Tomca. Napustio nas je čovjek velikoga srca, velike karijere i političkoga iskustva te karizme koji je, kao osvjedočeni socijaldemokrat širio slogu i zajedništvo te bio uzor svima nama. Izgubili smo velikog čovjeka kojem dugujemo zahvalnost i poštovanje. Dijeleći tugu zbog gubitka koji Vas je tako teško i bolno pogodio, u ime Grada Zagreba i svoje osobno, upućujem izraze duboke sućuti. Zbogom profesore!, napisao je Bandić u brzojavu sućuti.