Zagrebačka burza

Uljanik Plovidba pod istragom zbog sumnje u nezakonitosti u poslovanju s 3. majem: Stekli nepripadajuću korist od 57,96 milijuna kuna?

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

»Istraga u odnosu na društvo kao pravnu osobu određena je isključivo iz razloga što je ista istraga određena protiv bivše odgovorne osobe u društvu i njezina je izravna posljedica«, kaže se u priopćenjuZAGREB Tvrtka Uljanik Plovidba je pod istragom zbog sumnje u nezakonitost u poslovnim aranžmanima koje je imala s 3. majem, no te sumnje u toj kompaniji smatraju neosnovanima, izvijestila je Uljanik Plovidba u srijedu.


Uljanik plovidba je danas zaprimila rješenje o provođenju istrage protiv društva, zbog navodne sumnje da je uslijed radnji koje se stavljaju na teret bivšoj odgovornoj osobi, a na temelju zaključenog Sporazuma o suradnji na zajedničkoj provedbi projekta izgradnje četiri broda koje će 3. maj Brodogradilište graditi za domaće naručitelje, društvo potencijalno ostvarilo navodno nepripadajuću imovinsku korist u ukupnom iznosu od 57,96 milijuna kuna, izvijestili su iz pulske brodarske tvrtke putem Zagrebačke burze.


»Istraga u odnosu na društvo kao pravnu osobu određena je isključivo iz razloga što je ista istraga određena protiv bivše odgovorne osobe u društvu i njezina je izravna posljedica«, kaže se u priopćenju.
Naime, u »akciji Uljanik« privedeno je 12 osoba osumnjičenih za zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna, a među uhićenicima je i direktor Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletić.


Uljanik Plovidba u današnjem priopćenju »izričito osporava« bilo kakvo navodno neosnovano stjecanje imovinske koristi u bilo kojem iznosu, navodeći da temeljem sporazuma s 3. majem »zapravo potražuje naknadu štete u iznosu od 80,08 milijuna kuna«. Uljanik Plovidba je 7. ožujka, sukladno Zakonu o parničnom postupku, Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, »i to kao nužnu predradnju pokretanja sudskog postupka protiv RH radi isplate, podnijelo zahtjev za mirno rješavanje spora vezano za naknadu štete« u iznosu od 80,08 milijuna kuna, koju je tvrtka pretrpjela upravo iz toga sporazuma, zaključuje se u objavi koju potpisuje novi direktor Uljanik Plovidbe Igor Budisavljević.


Budisavljević je za čelnog čovjeka Uljanik Plovidbe imenovan prošli četvrtak, 28. ožujka nakon što je ostavku na mjesto direktora te brodarske tvrtke dao Pavletić.


Dva dana ranije, 26. ožujka u »akciji Uljanik, uz Pavletića su privedeni bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.


Njih se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela protiv gospodarstva – zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te jednog kaznenog djela subvencijske prijevare.


Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine na štetu jednog trgovačkog društva iz Rijeke i jednog iz Pule te državnog proračuna.