Intervju za talijansku televiziju

Ukrajinski predsjednik ponovio da je spreman razgovarati s Putinom, bez posrednika

Hina

Reuters

Reuters

"Kao predsjednik, spreman sam razgovarati s Putinom, ali samo s njim. Bez njegovih posrednika. I u okviru dijaloga, ne ultimatuma", rekao je za talijansku televiziju RAI 1Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ponovio je u petak da je spreman izravno razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i poručio da bi rusko povlačenje iz Ukrajine bila početna točka svakog razgovora.


“Kao predsjednik, spreman sam razgovarati s Putinom, ali samo s njim. Bez njegovih posrednika. I u okviru dijaloga, ne ultimatuma”, rekao je za talijansku televiziju RAI 1 u intervjuu emitiranom u Ukrajini u petak.


Ukrajina i Rusija nisu održale izravne mirovne pregovore od 29. ožujka.
Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski, kako ga je citirala novinska agencija Interfax u ponedjeljak, rekao je da se mirovni pregovori vode na daljinu.


Putin je rekao njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u telefonskom razgovoru u petak da “je Ukrajina ta koja uglavnom blokira” napredak o završetku sukoba.


Kijev krivi Moskvu za izostanak napretka u razgovorima.


Zelenskij je rekao da Ukrajina neće pristati na kompromis odricanjem od teritorijalne cjelovitosti.


Odbacio je sugestije – za koje je rekao da ih je iznio službeni Pariz – da Ukrajina pristane na ustupke u zamjenu za mirovni sporazum kojim bi se omogućilo da Putin spasi svoj obraz.


“Napusti ovaj teritorij koji si okupirao od 24. veljače”, rekao je Zelenskij i poručio: “To je prvi korak koji moraš učiniti da uopće počnemo razgovore”.


Ruske snage preuzele su kontrolu nad južnim gradom Mariupoljem, ali ne uspijevaju napredovati u osvajanju sjevera i istoka što su postavili kao drugu fazu pošto su odustali od osvajanja Kijeva.


Rusija je anektirala poluotok Krim 2014., a proruske separatističke regije na istoku Ukrajine proglasile su “narodne republike” u Donecku i Luhansku, području pod jedinstvenim imenom Donbas.


Zelenskij je rekao da je Kijev ponudio da se Krim za sada izostavi iz razgovora, ako to otežava razgovore o prekidu rata ili razgovore između dvojice predsjednika. Međutim, Zelenskij je poručio: “Nikad nećemo priznati Krim kao dio Ruske Federacije”.