NAJAVA KRAJA KORONA OGRANIČENJA

Ukinuta su ograničenja za uvoz strane radne snage: Traži se 800 sezonskih sobarica, 700 čistačica i 300 konobara

Alenka Juričić Bukarica

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Najviše se tražio test tržišta rada za zanimanja vezana uz ugostiteljstvo, a najviše zahtjeva je na području Područnog ureda Pula, i to za oko 1.700 radnika, potom PU Rijeka s gotovo 1.100 radnika te PU Zagreb s 468 radnikaRIJEKA – Unatoč velikoj neizvjesnosti kada će se u većoj mjeri zahuktati turistički tokovi ove turističke sezone, a što se očekuje tek tamo krajem svibnja, praktički sve veće turističke kompanije u Hrvatskoj krenule su u potragu za sezonskim radnicima. Ove je godine novost i ukidanje kvota za strane radnike. Sve će do zadnjeg časa praktički biti pod upitnikom, no pripreme za sezonu u smislu ekipiranja ipak su krenule. Potvrdili su to i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u kojem se trenutno sve nezaposlene osobe anketiraju kako bi se istražila spremnost za rad tijekom turističke sezone, a posebno će se istražiti mogućnost migracija s kontinenta koja je, ipak, iz godinu u godinu sve manja.


– Poslodavcima je omogućen selekcijski postupak sa skupinama kandidata u kontinentalnim uredima uvažavajući epidemiološke mjere te će se za grupne selekcije organizirati dodatni prostori koji će jamčiti sigurnost i poslodavaca i nezaposlenih osoba. Područni uredi će tijekom sezone posredovati za sve potrebe poslodavaca i to tim savjetnika koji je specijaliziran za sezonsko zapošljavanje te poznaje i poslodavce i nezaposlene osobe u djelatnosti turizma i ugostiteljstva.


Nažalost, ove godine zbog epidemioloških mjera nismo u mogućnosti organizirati događanja Dani poslova u turizmu, no pružit ćemo svu podršku poslodavcima kako bi osigurali radnike koji su im neophodni, navode u HZZ-u. Pojašnjavajući što po pitanju zapošljavanja sezonaca iz primjerice Bosne i Hercegovine ili Srbije donosi novi Zakon o strancima, naveli su kako je, dakle, ključna promjena liberalizacija uvjeta i postupka za zapošljavanje stranaca napuštanjem modela zapošljavanja koji se temeljio na propisanim kvotama.


Natječaji u tijeku
U novom Zakonu o strancima sezonski rad tako je definiran kao rad temeljem dozvole za boravak i rad do 6 mjeseci, a za rad do 90 dana u djelatnosti poljoprivrede, šumarstvu, ugostiteljstvu i turizmu iznimno se može izdati dozvola bez testa tržišta rada i mišljenja HZZ-a. Takve dozvole se ne mogu produljiti.


Kako doznajemo u HZZ-u, stoga su od početka godine zaprimili 413 zahtjeva za provedbom testa tržišta rada kojim je obuhvaćeno 3.829 radnika. Riješeno je 212 zahtjeva, za 1.163 radnika, dok je u postupku rješavanja 21 zahtjev za ukupno 2.666 radnika. Najviše se tražio test tržišta rada za zanimanja vezana uz ugostiteljstvo, konkretno za 798 sobarica, 712 čistačica, 369 konobara, 189 kuharica, kao i 128 pomoćnih konobara. Najviše zahtjeva za test tržišta rada je na području Područnog ureda (PU) Pula, i to za oko 1.700 radnika, potom PU Rijeka s gotovo 1.100 radnika te PU Zagreb s 468 radnika.


Najviše stranih radnika traži se u građevinarstvu

Od početka ove godine su se zahtjevi za zapošljavanjem stranih radnika ustvari mahom odnosili na građevinu. Naime, u ovom periodu je HZZ zaprimio 2.864 zahtjeva za mišljenje za dozvolu za boravak i rad stranih radnika. Riješena su 702 zahtjeva, a u proceduri su još 2.162 zahtjeva. Zahtjevi se rješavaju u zakonskom roku, a do produljenja roka od 15 dana dolazi u slučajevima kada poslodavac treba dostaviti dopune zahtjeva. Najviše zahtjeva za mišljenje bilo je u djelatnosti građevinarstva i to u zanimanjima zidar 511 radnika, tesar 365 radnika, radnika niskogradnje 230 radnika, fasader 196 radnika, radnik visokogradnje 192 radnika.

Kakva je situacija sa zapošljavanjem, provjerili smo u nekoliko turističkih kompanija. U Jadranu Crikvenica kažu kako je natječaj za sezonsko zapošljavanje radnika u tijeku. Natječaj je oglašen za radna mjesta koja se tijekom sezone najviše i traže, a to su konobari, kuhari, sobarice/čistačice te pomoćni kuhinjski radnici.


– Isto tako, od 25. veljače do 5. ožujka, slobodna radna mjesta oglasit ćemo i na online sajmu poslova u turizmu. Ujedno imamo i 52 radnika na mjeri »stalni sezonac«. A iako je zbog neizvjesnosti sezone, pogotovo njezina početka, vrlo nezahvalno sada prognozirati potrebe za radnom snagom, očekujemo da ćemo u Jadranu zaposliti 200 do 250 sezonskih radnika u destinacijama Crikvenica, Novi Vinodolski, Omišalj i Umag te 50-ak radnika u destinaciji Baška Voda, kazala je Lucija Jukić, direktorica prodaje i marketinga u crikveničkom Jadranu.


Zaprimanje prijava


I u lošinjskoj tvrtki Jadranka turizam u tijeku je zaprimanje prijava kandidata i odabira novih sezonskih zaposlenika, koji će trajati do popunjavanja oko 550 trenutno slobodnih radnih mjesta.
– Prioritet nam je da kandidati s domaćega tržišta postanu novi članovi tima Jadranka turizma i vjerujemo da će raspoloživi kapaciteti na tržištu biti dovoljni za popunjavanje svih otvorenih pozicija u hotelima i kampovima Jadranka turizma tijekom nadolazeće turističke sezone, kažu na Lošinju.


Prijave za posao u Plavoj laguni, u čijem je sastavu i riječka Bonavia, također su otvorene.
Plava Laguna godišnje zapošljava oko 1.500 sezonskih radnika.


– Broj zaposlenih ove godine ovisit će o otvaranju objekata, odnosno o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje će zadavati Vlade naših emitivnih tržišta. Svakako ćemo prvo koristiti mogućnost zapošljavanja na domaćem tržištu, a ukoliko bude potrebe, dodatnu radnu snagu potražit ćemo i u regiji kao i nekoliko proteklih godina, gdje već imamo uhodanu suradnju s određenim institucijama, kažu u Plavoj laguni u kojoj su ranijih godina najviše sezonaca imali iz BiH i Srbije. U Maistri također navode kako u skladu s planovima i okolnostima u okruženju, i ove godine planiraju zaposliti određen broj sezonskih radnika.


STUH: Nastaviti potpore za zaposlene u turizmu ​

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) zatražio je od Vlade nastavak isplaćivanja potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu. Prvenstveno traže da se isplate potpore za ožujak i travanj jer još uvijek nije potvrđeno da će biti isplaćene. Predsjednik Sindikata Eduard Andrić naveo je kako, nažalost, to neće biti dovoljno jer je već sada jasno da će ovogodišnja turistička sezona biti loša i da će trebati uložiti sva raspoloživa sredstva kako bi se uspjelo »dogurati« do sezone 2022. godine.
– Situacija je općenito teška i moramo tražiti rješenja koja će donijeti barem neku sigurnost ljudima. Da nema tih sporazuma i potpore Vlade, bili bi puni Zavodi za zapošljavanje. Činjenica je da trenutno nekog ozbiljnijeg bukinga nema, odnosno ako ga ima, radi se o srpnju i kolovozu. Nadali smo se da će cijepljenje krenuti daleko intenzivnije i da će to omogućiti veći turistički promet. Uskrs je pred vratima. Bojim se da prije lipnja nećemo znati ništa po pitanju sezone, zaključuje Andrić, dodajući kako turizam zapošljava oko 100 tisuća ljudi u Hrvatskoj.

Kao i prethodnih godina, uz plaću u skladu s kolektivnim ugovorom, Maistra organizira i plaća smještaj svim zaposlenicima kojima je potreban. Jednako tako, zaposlenici imaju pravo na dva topla obroka te naknadu za prijevoz na posao. Isplaćuju se dodaci na plaću, odnosno regres za godišnji odmor, božićnica, jubilarna nagrada i solidarna pomoć.


– Nadamo se dobroj sezoni pa pretpostavljamo da će za popunjenje svih radnih mjesta, kao i prethodnih godina, biti potrebno angažirati zaposlenike i iz nama susjednih zemalja, kažu u Maistri.
Prijave je otvorila i Valamar Riviera koja i u 2021. godini jamči minimalna neto primanja u visini od 5.000 kuna te je uspjela zadržati i program cjelogodišnjih primanja, odnosno programe za stalne sezonce s kojima će nastaviti i ove godine.
– S obzirom na planirano otvaranje većine Valamarovih hotela, ljetovališta i kamping ljetovališta do sredine svibnja, sezonski djelatnici u Valamaru mogu očekivati između 3 i 6 mjeseci rada u sezoni 2021., ističu u Valamar Rivijeri.