Liječnici ogorčeni

Uhvatio vas je išijas? Pijete tablete protiv žgaravice? Po novom zakonu liječnik mora MUP-u javiti da ste nesposobni za vožnju

Vanja Vesić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Uhvati li koga išijas, ili pije tablete protiv žgaravice, liječnik će mu morati zabraniti upravljanje automobilom i o tome odmah obavijestiti MUP. Liječnici obiteljske medicine su ogorčeni jer će to uništiti povjerenje između liječnika i pacijentaZAGREB – Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) izrazila je žestoko ogorčenje nakon što su odbijene njihove primjedbe na prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama zaključenjem e-savjetovanja o dopunjenoj regulativi.


Podsjećamo, KOHOM se usprotivio prijedlogu MUP-a kao predlagatelja novog zakona da se obiteljskim liječnicima nametne obaveza da pri posjetu svakog pacijenta, između ostalog, procijene i njegovu sposobnost upravljanja vozilom, izreknu mu privremenu zabranu upravljanja vozilom i isti tren o tome obavijeste policiju putem centralnog elektroničkog zdravstvenog sustava. Iz KOHOM-a su već ranije upozoravali da obiteljski liječnici nisu sudski vještaci koji mogu procijeniti tko nije sposoban voziti, niti su voljni otkrivati privatne podatke o pacijentima policiji.


Užas na terenu


Za svako bolesno stanje poput išijasa, ili ako pacijent uzima neke tablete za smirenje, obiteljski liječnici po novome bi trebali izdati upozorenje o privremenoj nesposobnosti za vožnju i to prijaviti policiji pa čak i za lijek za sprječavanje lučenja želučane kiseline, upozoravali su iz Koordinacije.
Iz MUP-a su na žestoke kritike odgovorili da nije riječ ni o kakvoj posebnoj novini jer su liječnici i prije policiji dostavljali obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja pacijenta. No, KOHOM je upravo zbog toga tražio da se izmjenama zakona ta obaveza promijeni, a zapravo su novim prijedlogom dobili još rigorozniju odredbu koja izričito obavezuje obiteljske liječnike na prijavu. Koordinacija se boji da bi takva praksa mogla unijeti nepovjerenje pacijenata, konfliktne i opasne situacije za same liječnike, ali i odlazak pacijenata liječnicima privatne prakse.


– Taj prijedlog zakona nam totalno devastira temelje struke, neprovediv je i neće imati učinka na veću sigurnost cestovnog prometa. Ne možemo raditi svoj posao ako nema odnosa povjerljivosti između pacijenata i nas. Kolege na terenu užasnuti su prijedlogom jer ove izmjene vode deset puta goroj situaciji od postojeće, upozorila je još u rujnu za naš list predsjednica KOHOM-a Dr. Nataša Ban Toskić. Već nekoliko godina liječnici traže izmjene postojećeg zakona prema kojem svaki liječnik koji je pregledao ili liječio bolesnika mora, čim postavi sumnju da je sigurnost vožnje narušena, obavijestiti MUP o tome, nakon čega MUP poziva vozača na izvanredni pregled na medicini rada.


Plati pa se žali


Vozač taj pregled mora platiti, a ako na medicini rada ustanove da mu nije ograničena sposobnost vožnje, troškove refundira MUP. Nove zakonske izmjene obiteljske liječnike obvezuju da sami u svakom posjetu pacijenta procjenjuju može li on voziti, ako ne može, na koji rok bi trebao prestati voziti, a onda to bilježe u zdravstveni karton pacijenta i javljaju policiji.


– Već vidim da će mi se svaki pregled produljiti na objašnjavanje s pacijentom – zašto mi oduzimate dozvolu, kako ću na posao, tko će mi podignuti dijete iz vrtića…? Što je tek s profesionalnim vozačima? S ovakvim modelom, gdje nema ni popisa dijagnoza, ni rokova, mi bi svakog drugog pacijenta mogli preispitivati, upozorila je Ban Toskić. Protivnici novih odredbi su i liječnici medicine rada. Oni su, tvrde, jedini koji u kurikulumu svoje specijalizacije imaju utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sudionika u svim vrstama prometa.


Nestručno i represivno


– Uvođenje zakonske odredbe kojom se »upozorenjem« trenutačno suspendira nečija sposobnost za upravljanje motornim vozilom i ta se informacija odmah dijeli s MUP-om, bez prava na žalbu koja odgađa trenutni gubitak prava na upravljanje motornim vozilom, nestručan je i represivan prijedlog, zaključio je dr. Tomislav Furlan, predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada Hrvatskog liječničkog zbora.


– Kod profesionalnih vozača, prema tom prijedlogu trenutno im se oduzima pravo na rad zajamčeno člankom 54. Ustava te bi takvom primjenom došlo do kršenja njihovih ustavnih prava! Ako silom, jednoumljem i bezobzirnošću prema medicinskoj struci sporne izmjene budu izglasane, neće biti provedive u praksi i izazvat će polemike, kršenja stečenih prava i brojne pravne postupke, upozorio je Furlan.