Repovi odluke

‘Ugrožen projekt za koji EU daje milijune’: U Dječju bolnicu Srebrnjak dolazi europski USKOK?

Hina

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

On ocjenjuje da je projekt Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini (CCTM) koji je Srebrnjak dobio od Europske komisije (EK), ozbiljno ugrožen. »Budite uvjereni da EK i sada promatra i analizira sve, i to kolika je podrška javnosti i kakva je stvarna ugroza svegaDiplomacija na europskoj razini ne diže buku i reagirat će nakon što ozbiljno procijene stanje i moguće štete, pa ako treba i OLAF-om, europskim USKOK-om, rekao je za Večernji list u srijedu dr. Davor Plavec, pomoćnik ravnatelja i član Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak komentirajući smjenu ravnatelja te bolnice.


Više od 13 tisuća ljudi do sada je potpisalo peticiju za ostanak dr. Bore Nogala na mjestu ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, a podržavaju ga i suradnici, piše dnevnik.


»U Statutu točno piše kada se može smijeniti ravnatelj. Gradski kontrolni ured uopće nije nadležan za inspekcijski nadzor zdravstvene ustanove i ne može ocijeniti je li došlo do kršenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti. To ne može ni Upravno vijeće u ovom sastavu, pogotovo stoga što je jedan od tri člana Upravnog vijeća koji su glasali za smjenu, general-bojnik…Osim toga, sve odluke koje se stavljaju na teret ravnatelju donijete su u prethodnom ravnateljskom mandatu« kaže dr. Plavec.
On ocjenjuje da je projekt Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini (CCTM) koji je Srebrnjak dobio od Europske komisije (EK), ozbiljno ugrožen. »Budite uvjereni da EK i sada promatra i analizira sve, i to kolika je podrška javnosti i kakva je stvarna ugroza svega. Bilo kakva izjava usprkos pismenoj podršci smatrala se ugrozom projekta. A pogotovo smjenjivanje čovjeka koji je 13 godina radio na razvoju projekta! Taj je projekt naveden u Operativnom programu RH koji je Hrvatska potpisala s EU«, kaže dr. Plavec.


On ocjenjuje da se može dogoditi da se projekt stornira, zato što se u Europi iznimno odgovorno postupa s novcem poreznih obveznika.


»Diplomacija na europskoj razini ne diže halabuku i nakon što ozbiljno procijene stanje i moguće štete, budite sigurni da će reagirati, pa ako treba i OLAF-om, europskim USKOK-om, diplomatskim kanalima«, izjavio je dr. Plavec za Večernji list u srijedu.