Izvanredna konferencija za medije

Ugostitelji pogođeni novim mjerama, traže od Vlade rješenja za ekonomsko obeštećenje

Hina

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Predstavnici Nacionalne udruge ugostitelja na izvanrednoj konferenciji za medije u četvrtak naglasili su da su ugostitelji prilično pogođeni novim mjerama koje se primjenjuju od ovog tjedna, zbog čega im je promet već pao za 70 posto, a očekuju i dalji pad, posebice zbog epidemiološke mjere prema kojoj moraju osigurati 4 četvorna metra po osobi u objektuUgostitelji poštuju epidemiologe, stožere za civilnu zaštitu i sve mjere, ali traže da se i njih poštuje kao struku te da Vlada iznađe ekonomsko rješenje za njihovo obeštećenje uslijed pada prometa, koji je samo u prvim danima ovog tjedna s novim mjerama za 70 posto manji, poručili su u četvrtak ugostitelji.


Predstavnici Nacionalne udruge ugostitelja na izvanrednoj konferenciji za medije u četvrtak naglasili su da su ugostitelji prilično pogođeni novim mjerama koje se primjenjuju od ovog tjedna, zbog čega im je promet već pao za 70 posto, a očekuju i dalji pad, posebice zbog epidemiološke mjere prema kojoj moraju osigurati 4 četvorna metra po osobi u objektu.


Nitko nije rekao niti misli da će ovo biti lagani put. To je ‘maraton po kamenju’ za sve, pa i za ugostitelje i ostale struke, kao i za Vladu, i svjesni smo da je teško naći ‘balans’ s kojim bi svi bili zadovoljni, ali i mi se, kao i drugi, borimo za svoju struku i opstanak, zajednička je poruka predstavnika ugostitelja koji su bili nazočni na toj konferenciji.
Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak istaknuo je da nisu protiv Nacionalnog stožera civilne zaštite, jer vjeruju da radi dobro svoj posao, no traže da ih u Vladi primi premijer i da inicira neka ekonomska rješenja za ugostitelje.


“Mjere koje su donesene i o kojima smo i mi razgovarali sa stožerom prihvatili smo jer nemamo izbora i jer je zdravlje građana na prvom mjestu. Ali nije točno da će se gosti kod nas zaraziti, niti to očekujemo ako će se svi pridržavati mjera. No, to za nas znači i ekonomski ‘slom’, mnogi će morati zatvoriti vrata ili potražiti načine u ‘sivoj’ zoni, a ugroženo je i oko 65 tisuća radnih mjesta u ugostiteljstvu”, poručio je Medak.


Naglasivši da ugostitelji neće tjerati goste niti biti u bilo čemu represivni jer se to protivi njihovoj struci, Medak je za Hinu dodatno ustvrdio da je protivno Ustavu da samo ugostitelji moraju osigurati po svakoj osobi 4 četvorna metra, a ne primjerice i u javnom prijevozu i drugdje.


“Smeta nas što mjere nisu horizontalne i ne vrijede jednako za sve pravne subjekte, i ako se ne nađe neko adekvatno ekonomsko rješenje za nas ili obeštećenje, koje može biti od smanjenja PDV-a, odgode plaćanja PDV-a, oslobađanje od nekih nameta, odgode plaćanja kredita… razmislit ćemo i o kolektivnoj tužbi protiv države”, kazao je Medak.


Dodao je i da su na sve mjere pristali jer im je u razgovorima potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović obećao da će se razgovarati i o obeštećenju, a ističe i da je s novim mjerama i bez većeg povećanja cijena nemoguće financijski isplativo poslovati te da će mnogima biti jeftinije zatvoriti objekte.


Pozvao je i ugostitelje da se ne ponašaju ružno prema stožeru niti bilo kome te da poštuju propisane mjere, zaključivši da Vlada sada mora odraditi svoje, jer ako to ne učine ugostitelji će biti izigrani.


I Vedran Jakominić iz te udruge, ujedno i predstavnik ugostitelja Istre i Kvarnera, naglasio je da treba dobro razmisliti želi li Hrvatska ugostiteljstvo ili ne.


“Ničega nismo oslobođeni, pomoć dobivamo samo za radnike, ali ne i za nas kao poduzetnike. Krediti su sada počeli stizati nakon moratorija na naplatu, kao i druga davanja i nameti. Za nas je sadašnji rad gotovo ‘samoubilački'”, kazao je za Hinu Jakominić, također napomenuvši da su nove mjere koje važe samo za ugostitelje, a ne i za sve ostale sektore i poslovne subjekte, zbog toga protuustavne.


Iako smatra da ne bi postigli puno izlaskom na ulice tj. masovnijim prosvjedima, navodi da i o tome razmišljaju, iako se prije svega zalažu za dijalog.


Na konferenciji za medije ugostitelji su pozvali i ministricu turizma i sporta Nikolinu  Brnjac da ih primi, što do sada nije učinila iako su tražili, a završno je Medak podržao i kolege iz sezonskih obrta i poduzetništva, poput suvenirnica, štandova i slično, jer se i oni, kako je kazao, bore za svoj opstanak i struku u ovim teškim okolnostima.