Dužnici u prilici

Udruga Franak: Dužnici u švicarcima, sad je trenutak – tužite banke! Udruga banaka: Ovo je manipulacija

Hina

foto: Vedran Karuza

foto: Vedran Karuza

"Vještačenjima će se konačno utvrditi naša prava, a to je matematika koja će dokazati da banke nisu obeštetile korisnike kredita", tvrdi Aleksić.ZAGREB – Čelnici udruge Franak pozvali su u srijedu sve dužnike u švicarskim francima, uključujući korisnike konvertiranih kredita, da hitno i neodložno potraže odvjetnike, tuže banke i zatraže svoj preplaćeni novac, s obzirom da već 13. lipnja potraživanja za preplaćene kamate ulaze u zastaru, dok se preplaćeni tečaj može potraživati do 2023. godine.


Pozivam sve korisnike koji su kredite u švicarskim francima konvertirali u euro da krenu putem privatnih sudskih procesa i da zatraže svoje nezakonito otete novce, istaknula je aktivistica Maja Gavran na konferenciji za novinare.


Udruga ju je održala nakon presude Vrhovnog suda koji je utvrdio da korisnici kredita u švicarskim francima, koji su kredite konvertirali u euro, imaju pravo na tužbe protiv banaka i pravo na povrat novca koji su im banke nezakonito oduzele, a što će biti dokazano vještačenjem na općinskim sudovima.
“Ovu višegodišnju pljačku hrvatskog naroda omogućila je Hrvatska narodna banka i sve vlade koje su bile na vlasti zadnjih desetak godina jer nisu poduzele apsolutno ništa da zaustave pljačku i zaštite hrvatski narod”, istaknula je Gavran na konferenciji ispred zgrade Vrhovnog suda.


Saborski zastupnik i aktivist Goran Aleksić istaknuo je da presuda Vrhovnog suda nije kraj, jer sada slijedi pravna bitka na općinskim sudovima. Na sudu se vještačenjem treba utvrditi iznos koji se mora vratiti dužnicima.


“Vještačenjima će se konačno utvrditi naša prava, a to je matematika koja će dokazati da banke nisu obeštetile korisnike kredita”, tvrdi Aleksić.Aleksić se osvrnuo i na priopćenje Hrvatske udruge banaka koja je jučer prozvala Franak da svojim istupima pokušava izvršiti nezakonit pritisak na suce jednako kao i na Vrhovni sud, istaknuvši da je “Hrvatska udruga banaka lažljiva gomila lažljivaca”.


“Izvanredne revizije rade se zbog toga da se ujednači sudska praksa i riješi pravno pitanje koje se odnosi na brojne procese koji se vode na hrvatskim sudovima” dodao je Aleksić.


S obzirom na skoru zastaru za potraživanja za preplaćene kamate, pozvao je potrošače da potraže odvjetnike. No, oni koji to ne stignu do lipnja, preostaje im tužiti banku za preplaćeni tečaj koji je, kaže, dvije trećine iznosa koji banka treba vratiti.


foto: screenshot


foto: screenshot“Svima se isplati ulaziti u postupak jer je svaki dužnik preplatio svoj kredit na temelju tečaja i kamate”, ističe Aleksić.


Patricia Đurić, odvjetnica koja je zastupala tužiteljicu u konkretnom predmetu, rekla je da potrošači za pokretanje postupka trebaju donijeti odvjetnicima svu dokumentaciju vezanu uz ugovor o kreditu.


Za preliminarni izračun potreban je promet po kreditu, specifikacija promjene kamatnih stopa i knjigovodstvena kartica kredita. Potreban je i izračun konverzije u smislu pravnih posljedica koje su nastale nakon konverzije. Dokumente koje nemaju kod sebe korisnici kredita trebaju tražiti od banaka.“Nisam sudac i ne mogu prejudicirati sudske odluke, ali vjerujem da će ljudi lako matematički dokazati da nisu obeštećeni u cijelosti”, poručila je Đurić.


HUB prozvao Franak i Aleksića za manipulaciju korisnicima kredita u francima


Hrvatska udruga banaka (HUB) oštro je osudila istupe saborskog zastupnika Gorana Aleksića i udruge Franak, te ih prozvala za manipulaciju javnošću i namjerno prešućivanje cijene i složenosti sudskih postupaka protiv banaka, na koje Franak i Aleksić pozivaju korisnike kredita u švicarskim francima.


Iz HUB-a su priopćenjem reagirali na konferenciju za novinare Franka na kojoj su sve dužnike u švicarskim francima pozvali da tuže banke, a Aleksić je Hrvatsku udrugu banaka nazvao “lažljivom gomilom lažljivaca”.


Udruga je pozvala dužnike da tuže banke nakon presude Vrhovnog suda po izvanrednoj reviziji, kojom je utvrđeno kako korisnici kredita u švicarskim francima, koji su kredite konvertirali u euro, imaju pravo na tužbe protiv banaka i pravo na povrat novca koji su im banke nezakonito oduzele, što će se dokazati vještačenjem na općinskim sudovima.


Dužnike koje je Franak pozvao na podizanje tužbi HUB upozorava na štetu koju bi mogli pretrpjeti u dugotrajnim i skupim sudskim postupcima te pita – je li udruga Franak spremna odgovarati za štetu koju bi potrošači mogli pretrpjeti.


HUB u priopćenju izražava sumnju da Franak svojim nastupima, pozivajući se na zaštitu potrošača, omogućava nekim interesnim skupinama da ostvaruju osobnu korist.


Također ponovno upozorava na pritisak na sudove “gotovo svakodnevnim medijskim objavama pojedinačnih sudskih odluka u kojima se analiziraju određeni stavovi, redovito parcijalni i izvučeni iz konteksta”.


O tom nedopustivom pritisku na sudove ovih su se dana, kažu u HUB-u, izjašnjavali i predstavnici pravosudne vlasti.


HUB tvrdi da je rješenjem Vrhovnog suda, na koje se poziva Franak, postupak vraćen na ponovno odlučivanje prvostupanjskom sudu, ali time nije prejudiciran konačni ishod pojedinačnih postupaka.


“Nužno je istaknuti da su sve konverzije kredita izvršene u skladu s obvezama banaka temeljem Zakona o potrošačkom kreditiranju. Hrvatske banke poštuju načela zaštite potrošača, no ukazuju da se mora poštivati vladavina prava i time ostvariti pravna sigurnost poslovanja, ne samo banaka nego i cjelokupnog gospodarstva”, kaže se u priopćenju.