Udruga “David” prijavila Katoličku crkvu: ‘U ime prevarenih, mučenih, ubijenih, opljačkanih, seksualno, psihički i fizički zlostavljanih’

Hina

snimio Petar Fabijan

snimio Petar Fabijan

"Savjest je predvorje istine, a svjetonazor je predvorje demagogije ili ideologije. Savjest i istina su nam urođeni i nikoga ne sude, a svjetonazor nam je nametnut izvana i pun je odredbi i zabrana", zaključili su.ZAGREB – “David” – Udruga građana za zaštitu ljudskih prava u srijedu je izvijestila da je mnogim međunarodnim organizacijama podnijela “tužbu” protiv Katoličke crkve sa sjedištem u Vatikanu koja se, kako navode, “temelji na osnovi priznanja trojice posljednjih papa za zla i zločine koje je Katolička crkva počinila protiv ljudi i naroda, kroz čitavu povijest sve do današnjeg vremena.


“Po prvi put u povijesti upućena je tužba državama/narodima s pretežito katoličkim stanovništvom koja argumentirano ukazuje na to što Katolička crkva ustvari (ni)je”, priopćila je udruga.


Istaknuli su kako se “tužba” podnosi “međunarodnim institucijama koje u svijetu predstavljaju moralno etički ekvivalent pravednosti, istine i pravde da podignu svoj glas i javno osude i sankcioniraju vjersku instituciju koja je u povijesti učinila i danas još čini velika zla”.
Među navedenim institucijama su Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, Međunarodni sud za ljudska prava u Haagu, Međunarodni sud za zločine Crkava i država u Bruxellesu, regionalne i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, udruge novinara, organizacije za poštivanje ljudskih prava Ujedinjenih naroda, a tužba je podnesena i predstavnicima i institucijama 35 država svijeta.


Iz udruge poručuju kako “tužbu” podnose u ime milijuna obespravljenih, prevarenih, mučenih, ubijenih, opljačkanih kao i seksualno, psihički i fizički zlostavljanih osoba.


U tekstu “tužbe” stoji da se ona temelji na vjerodostojnim argumentima, odnosno priznanjima trojice posljednjih papa, Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i Franje, koji su se u ime Katoličke crkve ispričali svijetu za sva dosadašnja crkvena djela učinjena protiv čovječnosti, a koja su se očitovala u netoleranciji, poticanju na mržnju, proganjanju, potlačivanju naroda, nasilju i zločinima. Navode kako u isprici pape ne spominju čin zločina, već ga jednostavno nazivaju grijehom te da ne spominju zločinačke režime koje su podržavali, poput robovlasničkig, srednjovjekovnog inkvizicijskog i križarskog te fašističkog.


“Stoljećima Katolička crkva uspijeva uvjeriti, odnosno obmanuti svijet lažnim predstavljanjem da je jedino njoj i njenom vodstvu povjereno čovječanstvo. Ponekad je pravda spora, u ovom slučaju ta su sporost i nepravda trajale stoljećima, ali je uvijek dostižna”, poručili su iz udruge. Dodali su da su “posljedice te prijevare utjecale na cijeli svijet” te da se nisu dogodile, “svijet bi danas izgledao slobodnije, pitomije, pravednije i duhovno bogatije, a također su ocijenili da crkveni svjetonazor nije isto što i savjest”.


“Savjest je predvorje istine, a svjetonazor je predvorje demagogije ili ideologije. Savjest i istina su nam urođeni i nikoga ne sude, a svjetonazor nam je nametnut izvana i pun je odredbi i zabrana”, zaključili su.