Opasno vrijeme

Udara orkanskog vjetra bit će i danas. Na Kvarneru će u drugom dijelu dana bura lagano slabjeti

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Puhat će umjerena do jaka bura, još u četvrtak mjestimice s olujnim udarima. U petak će prolazno okrenuti na sjeverozapadni vjetarPremda će sljedećih dana bura na Jadranu slabjeti, olujni pa i orkanski udari stvarat će probleme još i u srijedu, ponegdje i četvrtak, a u petak će okrenuti na sjeverozapadnjak. Na kopnu će slabljenje vjetra omogućiti pad noćne i jutarnje temperature zraka koja će u mnogim mjestima najniža najvjerojatnije biti u četvrtak ujutro. Uz obilje sunčanog vremena dnevna će temperatura rasti pa će najtoplije u većini krajeva biti u petak. No, jutra će i dalje biti razmjerno hladna, s “minusima” uglavnom na kopnu.


Za vikend raste vjerojatnost i za mjestimičnu maglu i niske oblake, u ponedjeljak i za mjestimice malo kiše, istaknula je meteorologinja Tomislava Hojsak za HRT.


Vrijeme danas


I u srijedu će olujni i orkanski udari bure pod Velebitom stvarati probleme, no u drugom dijelu dana vjetar će na sjevernom Jadranu postupno slabjeti. More će stoga biti valovito i jače valovito. Prevladavat će sunčano, ujutro u Lici mjestimice s više oblaka, a još može pasti i pokoja pahulja. U gorju i danju hladno, jer temperatura neće porasti iznad 0 °C. Na sjevernom Jadranu većinom između 3 i 8 °C.
Vjetrovito vrijeme nastavlja se i u Dalmaciji. Bura će biti jaka s olujnim udarima. Prema večeri postupno će slabjeti. Zbog nje će more biti valovito i jače valovito. Prevladavat će sunčano, u unutrašnjosti mjestimice s umjerenom naoblakom. Dnevna temperatura od 6 °C u unutrašnjosti do 12 °C na obali. Podjednako pretežno sunčano i vjetrovito i na jugu Hrvatske, dok će u zaobalju mjestimice biti više oblaka. Umjerena i jaka bura s olujnim udarima krajem dana će slabjeti. More valovito i jače valovito. Temperatura zraka između 6 i 12 °C.


U noći će se razvedriti na istoku Hrvatske, pa će srijeda biti sunčana. Samo prijepodne u Posavini i zapadnom Srijemu može biti više oblaka. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Temperatura zraka od -5 do -3 °C, danju oko 0 °C.


Sunčano će i dalje prevladavati u središnjoj Hrvatskoj, mjestimice uz umjeren sjeveroistočni vjetar. Temperatura ujutro od -5 do – °C3, a danju od 0 do 3 °C.”


I sljedećih dana stabilno


I idućih dana na kopnu većinom sunčano. Uz povremene prodore manjih količina vlažnog zraka sa sjevera – mjestimice će biti više oblaka, osobito u subotu, kada će zapuhati slab do umjeren sjeverni vjetar. Jutro će u četvrtak biti hladno, u većini krajeva s temperaturom nižom od -5 °C. No, uz dosta sunca i pritjecanje sve toplijeg zraka, prema kraju tjedna temperatura će rasti. Na Jadranu se nastavlja pretežno sunčano. Puhat će umjerena do jaka bura, još u četvrtak mjestimice s olujnim udarima. U petak će prolazno okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Jutro u četvrtak i petak prohladno, no dnevna temperatura u porastu.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.