Harald Kopitz

Ubojici djece određen istražni zatvor. Odvjetnik će se žaliti, ali ne planira tražiti seljenje slučaja u Austriju

Hina

Zeljko Hladika/PIXSELL

Zeljko Hladika/PIXSELL

Ubojica je službeno uhićen u ponedjeljak navečer nakon što je otpušten iz psihijatrijske bolnice VrapčeOdvjetnik koji po službenoj dužnosti brani Haralda Kopitza, ubojicu troje vlastite djece, kazao je da će se žaliti na odluku o pritvaranju Kopitza tijekom istrage koja je proglašena tajnom.


“Po službenoj dužnosti sam morao prigovoriti takvom rješenju”, kazao je odvjetnik Marko Ivica nakon što je sudac istrage Kopitzu odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela te posebno teških okolnosti zločina.


Na pitanje hoće li tražiti premještanje istrage u Austriju, čiji je Kopitz državljanin, kazao je da za sada to ne planira učiniti.
Dodao je da je Kopitz svjestan da “ako žalba ne prođe” neće uskoro izaći iz zatvora te da će tijekom postupka biti s njim u kontaktu i pripremati obranu.


Kazao je i da s okrivljenikom koji se i dalje brani šutnjom danas nije razgovarao, a to će učiniti kada dobije sudsku dozvolu za posjetu u istražnom zatvoru u Remetincu.


Tužiteljica Albina Tisenić kazala je da je sudac istrage odredio istražni zatvor po svim osnovama koje su zahtijevali, dodajući kako su zaključili da nema opasnosti od bijega jer je riječ o državljaninu “zemlje koja je članica EU, a u Hrvatskoj ima prijavljeno prebivalište”.


Ubojica je službeno uhićen u ponedjeljak navečer nakon što je otpušten iz psihijatrijske bolnice Vrapče, gdje je ranije istog dana doveden iz bolnice Sestara milosrdnica u kojoj je hospitaliziran jer je u noći brutalnog zločina pokušao samoubojstvo uzevši veću količinu psihofarmaka, ali nedovoljnu da bude smrtonosna.


U vrijeme zločina majka ubijene djece nije bila u Zagrebu, a djeca su vikend provodila s ocem.


Istražni zatvor


Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je odredio istražni zatvor Haraldu Kopitzu (56), osumnjičenom da je u noći na subotu ubio svoje troje djece u stanu u naselju Mlinovi.


Na prijedlog državnog odvjetništva sudac istrage Kopitzu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te posebno teških okolnosti zločina. Istraga je proglašena tajnom.


Tužiteljstvo je nakon Kopitzova ispitivanja i pokretanja istrage u utorak izvijestilo da ga tereti za tri kaznena djela teškog ubojstva jer je “s unaprijed stvorenom namjerom lišio života svoje troje djece”.