JASNA PORUKA

U Zagrebu održan performans protiv Bandića: Prekrižena glava kaže da je “dosta”

Hina

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELLZAGREB – Inicijativa Zagreb Te Zove i Udruga građana Siget performansom su u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića obilježili godinu dana od velikog prosvjeda protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, najavivši da će do lokalnih izbora svakih deset dana organizirati performanse.


Sudionici performansa su na središnjem zagrebačkom trgu razvili 25 metara dug transparent s 20 prekriženih krugova u kojima se nalazi gradonačelnikov lik, a građanima su dijelili naljepnice.


Predstavnici inicijative Zagreb te zove rekli su medijima kako obilježavaju godinu od najvećeg ikad održanog prosvjeda protiv Bandića na kojem se okupilo više od 20 tisuća ljudi.
Zbog korene i potresa, napominju, morali su prestati s aktivnostima, ali kako se približavaju lokalni izbori u svibnju, odlučili su performansom pozvati građane, posebice one koji dosad nisu izlazili na izbore da izađu na izbore i da kažu gradonačelniku Bandiću – “dosta je” i smijene njegovu dugogodišnju vladavinu.


Najavili su da će svakih deset dana do izbora u Zagrebu organizirati performanse i razna događanja, primjerice postavljat će plakate s nedjelima gradonačelnika i skulpture.


Bandiću koji je Uskokov optuženik najviše zamjeraju netransparentnost i pljačku građana.


Na prosvjedu održanom prije godinu dana sudjelovale su tisuće građana koji su brojnim transparentima iskazivali svoje nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, korupcije, predloženoga GUP-a i gospodarenja otpadom, dok su se na bini izmjenjivali glazbenici i govornici.