Tužna vijest

U Varaždinu tijekom poroda umrla trudnica zaražena koronom. Bebu uspjeli spasiti

P. N.

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Noćas je preminula mlada trudnica od 32 godine, koju su uspjeli poroditi, ali je zbog komplikacija, teške upale pluća, preminula, kaže KudelićRavnatelj Varaždinske bolnice Nenad Kudelić u emisiji Studio 4 HTV-a rekao je da u Varaždinskoj županiji ne mogu reći da se krivulja prelomila.


“Možemo reći da se nadamo da se nalazimo na platou. Već tri tjedna broj novootkrivenih zaraženih kreće se blizu 150 i to s odmakom rezultira velikim pritiskom na bolnički sustav. Za razliku od prethodnog vala kada smo bili među prvima u Hrvatskoj, u ovom valu kasnimo 10-ak dana za ostatkom Hrvatske. Tijekom travnja u bolničkom sustavu bilježimo linearni porast hospitalizacije bolesnika. Zadnjih 5-6 dana brojka se ustabilila na 170-180, što je manje nego u prethodnom valu, ali kliničke slike su puno teže”, rekao je Kudelić.


Potvrdio je kako je noćas u toj bolnici preminula trudnica zaražena koronavirusom.
“Noćas je preminula mlada trudnica od 32 godine, koju su uspjeli poroditi, ali je zbog komplikacija, teške upale pluća, preminula. Prosječna životna dob onih koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja spustila se za 10-15 godina, rekao je Kudelić i dodao da su za to vjerojatno tri razloga.


“Prvi je što je veliki broj starijih osoba preminuo, drugi je procijepljenost tog djela populacije, a treći je drugi soj virusa koji izazova teže kliničke slike i kod mlađih osoba. U prethodnom epidemiološkom valu ljudima se pogoršavalo nakon 10-15 dana, a danas je taj period kraći. Već nakon 5-6 dana pacijenti završavaju u bolnici sa naglim pogoršanjem i vrlo brzo završe na visokim dozama kisika, a nerijetko i na respiratoru”, zaključio je Kudelić za HRT.