Udruge upozoravaju

U tjedan dana sedam povlačenja: “Treba uvesti obeštećenje za kupovinu nesipravnih proizvoda”

Ljerka Bratonja Martinović

Mnogi potrošači obavijesti ne vide, pa je činjenica da su mnoga djeca sporne sladolede već pojela, kaže Ana SmoljakZAGREB – Proteklog tjedna čak je sedam proizvoda povučeno iz upotrebe zbog potencijalne opasnosti za zdravlje potrošača. Riječ je o različitim prehrambenim proizvodima, od mesnih prerađevina do slatkiša, a učestalost njihova povlačenja s polica trgovina poziva na oprez. Upozorili su na to i iz Potrošačice, udruge za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske, gdje traže zakonodavne izmjene kojima bi se u praksu uvelo obeštećenje potrošača koji su takve proizvode već konzumirali.


U ponedjeljak je iz prodaje povučen proizvod Eridanous, karamelizirani orašasti plodovi zbog utvrđenog pesticida etilen oksida. Dan kasnije povučena je kranjska kobasica u rinfuzi, zbog neoznačenih alergena glutena i mliječnog proteina u proizvodu, što može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na te alergene.


Isti dan je zbog prisustva pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, s tržišta povučeno i nekoliko serija Spar Free From keksića od 200 grama. Iz istog razloga, zbog etilen oksida, u srijedu su s tržišta povučeni sladoled Nuii berry, sladoled Nuii mango, sladoled Nuii macadam, sladoled Nuii texan pecan i sladoled Milka mini štapić.
U petak je Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo potrošače da Dukat d.d. iz predostrožnosti opoziva Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g, ponovo zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu. Zbog utvrđenog pesticida etilen oksida, isti dan su povučena i različita pakiranja sladoleda Snickers extra, Twix i Bounty.


Zadnja obavijest u nizu stigla je jučer, kad je Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo potrošače o opozivu proizvoda Gustoni Cracker Sesam mit Rosmarin, bio, 250 g, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u sjemenkama sezama korištenim u proizvodnji.


Gotovo svi proizvodi su povučeni s tržišta zbog utvrđenog pesticida etilen oksida, koji se prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije smatra karcenogenim za ljude, upozorava Ana Smoljak, predsjednica udruge Potrošačica. Razine tog spoja bile su iznad granice koju propisuju hrvatski i europski propisi.


– Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog okusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji kemikalija, među ostalim i antifriza. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator. S obzirom na to da može oštetiti DNK, vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokazale i njegova kancerogena svojstva, upozorava Smoljak. Poguban je korak u zaštiti potrošača, smatra, bilo ukidanje financijskih sredstava Ministarstva gospodarstva regionalnim podružnicama zaštite potrošača jer su oni zbog toga slabo informirani i educirani o svojim pravima, a ne znaju kome se obratiti kad su im prava ugrožena.


– Tijekom 2019. godine Ministarstvo poljoprivrede je imalo 53 objave za potrošače vezane uz povlačenje proizvoda, a ove su godine već povučena 54 proizvoda. To govori da pod hitno trebamo izmjene zakona i uvođenje obeštećenja za kupce neispravnih proizvoda, poručuje Smoljak. Proizvod se, naime, može vratiti i dobiti novac, no mnogi potrošači obavijesti ne vide, pa je činjenica da su mnoga djeca sporne sladolede već pojela, zaključuje.