Novi muzej u Zagrebu

U staroj tvornici ulja Zvijezda: Bandić i Lustig otvaraju Muzej holokausta

Boris Pavelić

foto: Ognjen Alujević

foto: Ognjen Alujević

U proljeće prošle godine, nekoliko medija objavilo je vijest o planovima za otvaranje Muzeja Holokausta u Zagrebu, ali ona nije izazvala veći interes. Popović kaže kako o cijelome projektu nema mnogo informacija u javnosti, jer pokretači tek pripremaju cjelovitu prezentaciju. Nakana je da se muzej financira novcem iz europskih fondova, pa projekt tek treba napisati i prijaviti na natječaj.Muzej Holokausta u Zagrebu trebao bi biti otvoren do kraja 2018. ili početkom 2019, kazala je danas za naš list Nataša Popović, bliska suradnica uglednoga filmskog producenta i preživjelog logoraša Auschwitza Branka Lustiga, koji taj muzej priprema u suradnji s vlastima grada Zagreba.


Upravo tražimo suradnike i kustose, precizirala je Popović u izjavi za naš list, podsjećajući kako će muzej Holokausta istodobno biti i “muzej tolerancije”. Bit će otvoren u užem središtu Zagreba, na križanju Branimirove i Držićeve ulice, u zgradi stare uljare koja se upravo obnavlja, a do Drugoga svjetskog rata pripadala je jednoj židovskoj obitelji.


Popović je precizirala kako muzej otvara “Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na Holokaust”, neprofitna ustanova koju su u lipnju ove godine zajednički osnovali grad Zagreb i Festival suvremenog židovskog filma, što ga je 2006. pokrenuo Branko Lustig.
U proljeće prošle godine, nekoliko medija objavilo je vijest o planovima za otvaranje Muzeja Holokausta u Zagrebu, ali ona nije izazvala veći interes. Popović kaže kako o cijelome projektu nema mnogo informacija u javnosti, jer pokretači tek pripremaju cjelovitu prezentaciju. Nakana je da se muzej financira novcem iz europskih fondova, pa projekt tek treba napisati i prijaviti na natječaj.


“Projekt je prošao sve potrebne instance u gradu Zagrebu. Upravo tražimo domaće i strane stručnjake koji bi osmislili postav. Nemamo artefakte koji bi mogli biti izloženi, ali ideja je da muzej bude multimedijalni i interaktivni, mjesto u koje će dolaziti mladi i otkrivati istinu o povijesti te učiti o toleranciji. Trebala bi biti prikazana povijest Holokausta, s posebnim naglaskom na Holokaust u Hrvatskoj”, kazala nam je Nataša Popović.


Ona kaže kako pokretači o projektu još nisu razgovarali s predstavnicima zajednica koje su u Zagrebu pretrpjele Holokaust – židovskom, srpskom, romskom i drugima. “Tek krećemo ozbiljno u projekt. Tražimo kustose, želimo objediniti sve relevantne povjesničare. Projekt nije mali, ne može se obaviti brzo”, kaže Nataša Popović.