Prvi u Hrvatskoj

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina uvedeni brzi antigenski testovi, 23% testiranih pozitivno na koronu

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto Reuters

Budući da se najvećim dijelom radi o osobama koje su došle s određenim simptomima ili su bili u kontaktu s inficiranim osobama, postotak ne odražava prosječno stanje hrvatske populacijeU Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, objavljeni su prvi rezultati imunokromatografskih (brzih) antigenskih testova u Hrvatskoj na uzorku od 1038 ispitanika te se utvrdilo da je njih 240 (23%) pozitivno na prisustvo SARS-CoV-2 virusa.


Uzorak čine ispitanici koji su upućeni ili su došli na testiranje zbog pojave respiratornih simptoma ili su bili u kontaktu s osobama pozitivnim na prisustvo SARS-CoV-2 virusa.


Korišteni imunokromatografski (brzi) antigenski testovi iznimno precizno su validirani i imaju visoku specifičnost (proporcija zdravih osoba ispravno prepoznatih testom) i osjetljivost (proporcija inficiranih osoba ispravno prepoznate testom), točnije specifičnost od 99,68% i osjetljivost od 96,52%.
U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, koja je prva krenula u Republici Hrvatskoj s ovim oblikom testiranja, ističu da rezultate uvijek treba promatrati u kontektstu svih ostalih epidemioloških i kliničkih čimbenika, uključujući prethodnu izloženost virusu, pojavnosti kliničkih simptoma, itd.


U ovoj studiji, najvećim dijelom se radilo o osobama koje su došle s određenim simptomima ili su bili u kontaktu s inficiranim osobama, te postotak ne prestavlja reprezentativni uzorak hrvatske populacije ili drugim riječima ne odražava prosječno stanje prisustva SARS-Cov-2 unutar hrvatske populacije.


Antigenski testovi još se zovu „point of care“ testovi, jer se rade pri neposrednom kontaktu s pacijentima, a rezultati se dobivaju 15-20 minuta nakon testiranja. Međutim, ovaj oblik testiranja se mora raditi u zdravstvenim institucijama, a timovi koji uzimaju uzorke i provode ovaj oblik testiranja moraju raditi u punoj zaštitnoj opremi.


Antigenski testovi su se odnedavna uveli u zračne luke u Francuskoj, a u SAD-u su uvedeni s ciljem testiranja školske populacije kao i populacije u domovima za starije. Slovački premijer Igor Matanovič je najavio testiranje cijele populacije u svojoj državi s ciljem brze detekcije pozitivnih na SARS-CoV-2.


„Testovi koje koristimo kvalitativno detektiraju specifični nukleokapsidni protein (N antigen), jedan od četiti strukturalna proteina SARS-CoV-2. Usprkos prethodnim validacijama vezano uz visoku osjetljivost SARS-CoV-2 brzog imunokromatografskog testa u početku smo pozitivne rezultate uspoređivali s rezultatima RT-PCRa i niti u jednom slučaju se nije dogodio “lažno pozitivan rezultat”.


Naknadno, slične manje studije su napravile i neke druge bolnice s jednakim iskustvom. U rijetkim slučajevima, ako je potrebno, uvijek se može napraviti molekularna dijagnostika RT-PCR metodom na prisustvo SARS-CoV-2.


Naša iskustva kao i iskustva drugih pokazuju da koncentracija SARS-CoV-2 N antigena na sluznici naglo raste nekoliko dana nakon infekcije i doseže maksimum 15-tog dana te u narednih 10-15 dana pada ispod razine detekcije, a slično se vidi i kod RT-PCR testiranja.“ istaknula je prof.dr. Renata Zadro, Voditelj Laboratorija za medicinsku biokemiju Specijalne bolnice Sv. Katarina.