Rat na ljevici

U SDP-u žele Juričanu prije izbora ponuditi pakt o nenapadanju: ‘Nije mi se nitko još obratio. I bolje im je’

Tihana Tomičić

Foto Igor Kralj PIXSEKK / Darko Jelinek

Foto Igor Kralj PIXSEKK / Darko Jelinek

U SDP-u nisu sigurni tko stoji iza Juričana i njegove sve izraženije deklarirane političke agende, pa se počelo razmišljati o tome da se s Juričanom uoči novih izbora sklopi neka vrsta »pakta o nenapadanju«Da bi Dario Juričan, osim zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, i šefu SDP-a Davoru Bernardiću mogao postati prava noćna mora, dokazuje se iz dana u dan. Juričanova je teza, naime, da su Bandić i Bernardić i danas povezani, a nakon što je Bernardić za Juričana rekao kako »ima neki interes oko Kina Europa«, Juričan mu je odgovorio, optuživši ga izravno za povezanost s Bandićem i zagrebačkom gradskom politikom.


Najprije je Bernardić gostovao na jednoj televiziji, na kojoj je rekao kako mu je njegov aktivizam »simpatičan«, ali i da »očito kolega vidi prostor da, ponesen dobrim rezultatom u Zagrebu, pokuša uzeti glasove iz bazena SDP-a, taktikom »svi su oni isti«, no i da mu je malo sumnjivo da uz sve recentne afere HDZ-a Juričan za metu uzima baš njega i SDP.


Dragi Bero…


Pritom je šef SDP-a demantirao da ima bilo kakve veze s Bandićevim Adventom i postavljanjem kućica, okrenuvši svoje strelice prema samom Juričanu: »Kakve ja veze imam s kućicom? Kakva je to priča, kakve veze ja imam s kućicom i kinom Europa? Da Dario Juričan vjerojatno ima neki interes u kinu Europa, to je točno. Očito ima, kada se toliko zalaže za to«, rekao je Bernardić. Uz to je još dodao ocjenu da ne misli da bi Juričan na nekim budućim izborima mogao politički zaživjeti, jer se »takve alternative nisu nikad duže zadržavale na političkoj sceni«.
Nije dugo trebalo čekati Juričanov odgovor: »Dragi moj Bero, pratio sam s osobitom pažnjom tvoje gostovanje na N1 televiziji. Nakon što sam javno objavio da si moj kandidat za gradonačelnika Zagreba, ti mi ne uzvraćaš ljubav i nećeš se kandidirati. Tužan sam zbog toga, Bero. Kako ću mom psu Ginu, koji je namjeravao glasati za tebe, objasniti da si sitni kalkulant i kukavica? Nazvao si me jučer »kolegom«. Lijepo mi je bilo čuti da si me prihvatio, mene kao podržavatelja korupcije. Ja sam pohvalio tvoj potez što si, u pravom duhu korupcije, uzeo Cotrugli stipendiju. Sad čekam još samo tvog pajdu Bandića, da me i taj nazove kolegom i dođe na svijetlu stranu korupcije. Naš pokret raste iz dana u dan«, uobičajeno satiričnim tonom obratio se šefu SDP-a.


No, tada je humor nestao – poručio mu je, naime, da strpljivo čeka da otvori kino Europa 8. travnja, i to zato što je to u interesu svih Zagrepčana, »jer ga je iz dišpeta zatvorio tvoj pajdo, rezač etiketa Milan Bandić, a da nije napravio plan renovacije, niti osigurao novac u gradskom proračunu«. To je stvar od javnog interesa, poručuje Juričan, a Bernardiću šalje i poruku da nema problema da šank u tom kinu otvori njegov prijatelj Dalibor Bastalec, isti onaj kojeg spominje u kontekstu adventskih kućica. »A pajdo Bastalec savjetnik je gradonačelnika Bandića, ured mu je ravno preko puta Bandićevog. Berice, Berice…«.


Pakt o nenapadanju


Juričan ga pita i »kad Bandićev savjetnik Bastalec ide, recimo, na gablec s tvojim kumom Tihomirom Barišićem koji radi kao voditelj u Bandićevom Gradskom uredu za prostorno uređenje, a ujedno je i potpredsjednik SDP-a Zagreb, da li oni stignu – dok polako gablaju janjetinu, jer drukčije ni ne ide – riješiti sve probleme ovog svijeta, od nuklearnog razoružanja do klimatskih promjena, ili se koncentriraju na ono lokalno, na problematiku adventskih kućica, pod starim geslom misli globalno, djeluj lokalno«.


– Bero, ja se s tim slažem, ako sam dobro razumio pročitano: uz beskompromisnu borbu na gablecu s janjetinom, ako imaš kvalitetne kumove, svaki sektor može krenuti na bolje.


Učinio si puno za rast i razvoj demokracije Bero, narod ti je vječno zahvalan, a ja se nadam da ćeš se sad malo odmoriti u Zagrebačkom holdingu, poručio mu je Juričan.


U SDP-u nisu sigurni tko stoji iza Juričana i njegove sve izraženije deklarirane političke agende, pa se počelo razmišljati o tome da se s Juričanom uoči novih izbora sklopi neka vrsta »pakta o nenapadanju«. No, Juričan kaže:


– Ne, nitko iz SDP-a mi se zasad nije obratio, niti mi ponudio takvo što. I bolje.