Korak do koalicije

U SDP-u prelomili oko suradnje s Možemo na izborima u Zagrebu: ‘Sada je sve na Tomaševiću i njegovima’

Tihana Tomičić

Odluka je sada na Tomaševiću i njegovoj koaliciji, koja je donekle potresena odlaskom Radničke fronte iz savezaZAGREB – U SDP-u su prelomili: predizborna suradnja s platformom Možemo na izborima za Zagreb s ciljem micanja Milana Bandića s vlasti nakon 20 godina bit će primarna opcija izlaska na izbore u svibnju iduće godine.


Teren za to je pripremljen, u stranci postoji sloga oko toga da ključni cilj mora biti promjena vlasti u Zagrebu, a i ankete govore u prilog tome, pa to znači da bi se do Božića mogao znati rezultat razgovora dviju lijevih opcija u glavnom gradu.


Zadnjih dana održan je niz sastanaka u zagrebačkom SDP-u, pa se tako, uz ostalo, u petak održao i sastanak predsjednika svih mjesnih organizacija SDP-a s vodstvom stranke, i prevladava stav da treba učiniti sve što je potrebno da se Bandića pobijedi. To bi u prijevodu značilo da bi se poštovali rezultati ankete koja govori da Tomislav Tomašević kao kandidat grupacije Možemo vodi kao predstavnik oporbe s čak 27 posto podrške, tek je iza njega sam Milan Bandić, a na trećem mjestu je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras. Naravno, ako do dogovora ne dođe, SDP će imati svog kandidata za gradonačelnika, i postoji uvjerenje da i to može biti osnova za pobjedu nad Bandićem ako kandidat SDP-a uđe u drugi krug, a to je onda minimalni izborni cilj.


Izborni nastupi
Nakon sastanka koji je održan u petak centrali stranke će biti poslan cijeli izborni plan za Zagreb, jer je zaključak Predsjedništva SDP-a da se do 15. prosinca iz svih gradova i općina dostave takvi planovi izbornih nastupa, no barem do Božića će još potrajati kontakti unutar zagrebačke lijevo-liberalne opozicije.


– Ono što je bitno jest da će do promjene vlasti u Zagrebu doći. Mi tražimo načine za pobjedu, a ako do šireg dogovora na kraju ne dođe, SDP za to neće biti kriv, kaže predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.


– Jedino na što smo mi fokusirani je na to da se u Zagrebu konačno promijeni korumpirana i nesposobna vlast Bandića i HDZ-a i tome smo posvećeni. Nama je prvenstveni interes promjena HDZ-a i Bandića i tu smo spremni na razgovore i dogovore sa svima onima kojima je to također na prvom mjestu. Tu nema ultimatuma, nema stavljanja sebe na prvo mjesto. Tu ima jedino suradnja i alternativa. Ja želim da se to što prije dogodi, kaže Maras.


Trn u peti


To znači da je odluka sada na Tomaševiću i njegovoj koaliciji, koja je donekle potresena odlaskom Radničke fronte iz saveza.


Kako je poznato, Radnička fronta nije htjela suradnju sa SDP-om, što je bilo uvjetovano i činjenicom da Katarina Peović ne odustaje od kandidature za gradonačelnicu protiv SDP-a u Rijeci. No, za članice saveza Možemo problem je i činjenica da je dio zagrebačkih SDP-ovaca još uvijek povezan s Bandićem – dio njih se SDP već odrekao kroz raspuštanje nekoliko mjesnih organizacija u Zagrebu, no to je i dalje »trn u peti« za dio članova platforme Možemo. Njihove se odluke donose konsenzualno, dakle svi dijelovi saveza moraju se složiti oko odluke o zajedničkom nastupu sa SDP-om, zato sada slijedi usuglašavanje unutar saveza. Ponuda koja im je na stolu govori kako je SDP spreman uvažiti rejting koji ima Tomislav Tomašević, no i kako je pritom SDP i dalje najjača stranka koja bi se našla u takvom savezu sa svojih minimalno 20 posto glasova u startu, što također treba uvažiti pri formiranju izbornog nastupa za zajedničku listu za Gradsku skupštinu.