Lokalni izbori

U SDP-u imaju lukav plan za osvajanje tri županije, sve nade polažu u jednog čovjeka

Tihana Tomičić

Foto Pixsell

Foto Pixsell

U stranci misle da bi mogli osvojiti minimalno tri županije na ovim lokalnim izborima, uz pomoć bivšeg Milanovićevog ministraNema govora o tome da bi Vladimir Šišljagić bio kandidat SDP-a za gradonačelnika Osijeka – niti može, niti će biti, komentirao je jučer na naše pitanje o situaciji uoči lokalnih izbora u Osijeku glavni tajnik SDP-a Vedran Babić. Lokalne organizacije SDP-a imaju obavezu do kraja godine utvrditi kandidate za lokalne izbore koji će se održati u svibnju, ali svakako bivši HDSSB-ovac Šišljagić nije ni u kakvoj kombinaciji, niti su s njim vođeni razgovori, kažu u SDP-u.


Objašnjavaju kako će Gradski odbor u Osijeku na vrijeme izabrati kandidata, no tvrde kako je teorija o kadru iz HDSSB-a ipak samo nečiji probni balon. Dosad je ondje za kandidata slovio Boris Piližota, aktualni zamjenik gradonačelnika, no lokalni SDP donijet će ovih dana odluku, objašnjavaju.


Cilj je SDP-a zadržati sve sredine gdje i sad ima vlast – u tom smislu potvrđeno je da će se za mandat župana PGŽ-a ponovno natjecati Zlatko Komadina, a jednako tako i Željko Kolar ostaje kandidat za Krapinsko-zagorsku županiju.
Iako je Kolar bio protukandidat Peđi Grbinu za mjesto šefa stranke, a i nakon tih izbora je u sukobu s potpredsjednikom stranke Sinišom Hajdašem-Dončićem, Grbin nije htio zaoštravati, nego je ostavio Kolara da se bori za još jedan mandat uz ocjenu da ima najveće šanse za pobjedu.


Pregovori s Posavcem


Kako je poznato, SDP-ov kandidat za Rijeku je šef stranačke organizacije Marko Filipović, koji prema SDP-ovoj anketi otprije nekoliko dana drži vodstvo među svim sada poznatim kandidatima, dok je u drugom krugu s njim Mostov Marin Miletić. No, do samih izbora provest će se i dodatna istraživanja kad budu poznati kandidati HDZ-a i ostalih.


U Puli će kandidatkinja biti mlada zastupnica Sanja Radolović, a već je objavljeno da se Danijel Ferić bori za mjesto župana Istarske županije, dok se u Međimurskoj županiji i dalje vode pregovori s aktualnim županom Matijom Posavcem, koji je trenutačno nezavisni, ali je bio na listi sa SDP-om na parlamentarnim izborima, pa se očekuje da se Posavec i SDP međusobno podrže u toj županiji.


Velika su očekivanja od kandidature bivšeg SDP-ova ministra Mihaela Zmajlovića za Zagrebačku županiju te u stranci misle da bi mogli osvojiti minimalno tri županije na ovim izborima uz pomoć Zmajlovića.


Zanimljiva je situacija u Dalmaciji – kandidat SDP-a za gradonačelnika Zadra mogao bi biti Marko Vučetić, koji je svojedobno u Sabor ušao kao predstavnik Mosta, no davno je postao nezavisni te je danas jedan od najviše etabliranih oporbenih političara u Zadru, ujedno i profesor na tamošnjem sveučilištu.


Nova lica


Razgovori s Vučetićem su pri kraju, i to u SDP-u smatraju odličnom kombinacijom. U Splitu kandidat neće biti šef organizacije Goran Kotur, nego će Gradski odbor birati između dva liječnika – Tonćija Stipića i Joška Markića, a odluka se očekuje ovih dana.


Obojica su relativno kratko u stranci pa nemaju repova od starih unutarstranačkih sukoba, a to se u stranci gleda na pozitivan način. Osim toga, u Splitu će biti puno kandidata, pa će tek 15-ak posto biti dovoljno za ulazak u drugi krug, stoga u SDP-u misle kako s novim licima imaju velike šanse.


U Dubrovniku SDP ide s mladim kandidatom Jadranom Baračem, koji je glavni kritičar HDZ-ova gradonačelnika Mate Frankovića.


Već je predstavljen i kandidat u Varaždinu, to je Neven Bosilj, dok će se u Našicama za vlast boriti jedan od najdoktora Hrvatske, Samir Haj Barakat.


Situacija u Zagrebu je dobro poznata – čeka se dogovor SDP-a i plarforme Možemo, dok u Slavoniji velike šanse u Vukovaru može imati Željko Sabo, koji ima podršku svoje lokalne organizacije, ali ne i vrha stranke.


Iako je već učinio ustupak i povukao se iz nacionalnog Predsjedništva, Sabi se ipak iz centrale šalju poruke od šefa stranke Peđe Grbina da još jednom razmisli o tom potezu s obzirom na svoje presude za političku korupciju, mada je nakon toga s protekom vremena već rehabilitiran.


Vrh stranke vodit će dodatne razgovore s vukovarskim SDP-ovcima, da im ukaže na to da Sabo nije najbolji kandidat za stranku koja njeguje antikorupcijsko lice.


U PGŽ-u potvrđeni kandidati


U PGŽ-u su dosad utvrđeni kandidati za Rijeku, ali i Opatiju gdje će kandidat opet biti Fernando Kirigin.


Očekuje se da bi SDP u Mošćeničkoj Dragi, Lovranu i još nekim jedinicama podržao aktualne načelnike, u Matuljima se još vodi rasprava hoće li ponovno ići s Marijom Ćikovićem ili dati šansu mlađim licima, u Viškovu ponovno ide Sanja Udović, kao i u Čavlima Ivana Cvitan Polić i u Klani Željka Šarčević Grgić, u Crikvenici se očekuje kandidatura Marija Kružića, u Novom Vinodolskom Mihaela Jovanovića, u Kastvu Mateja Mostarca, Omišlju Mirele Ahmetović, a u dijelu općina surađivat će SDP i PGS pa će imena kandidata ovisiti o tim dogovorima, primjerice u Delnicama, Bakru itd.


I u PGŽ-u lokalne organizacije imaju zadatak do nove godine završiti sve razgovore kako bi Županijski odbor finiširao ovaj posao.