Porast

U samo jednom danu broj zaraženih učenika u Hrvatskoj porastao za 774, a djelatnika u školstvu za – 147

Ingrid Šestan Kučić

U Ministarstvu, unatoč suprotnom mišljenju dijela zdravstvenih stručnjaka, otvaranje škola smatraju dobrim potezomRIJEKA – U samo jednom danu broj COVID-pozitivnih učenika u Hrvatskoj porastao je za 774, jer prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, zbog pozitivnog testa na COVID-19 jučer na nastavu nije došlo 4.890 učenika. Zaraženi učenici mogli bi popuniti klupe čak 244 razredna odjela, a broj tih razreda u jednom danu prvog tjedna drugog polugodišta narastao je za njih 38. Istovremeno raste i broj COVID-pozitivnih djelatnika kojih je jučer bilo za 147 više nego u ponedjeljak.


Rast bolovanja


Trenutno je na bolovanju zbog pozitivnog COVID-testa čak 1.137 djelatnika škola, a u ponedjeljak ih je bilo 990. Raste i broj učenika u samoizolaciji i to u jednom danu za njih 111 pa jučer nastavu u učionici zbog te epidemiološke mjere nije pratilo 1.811 učenika. Ukupno gledano, jučer u školi zbog bolesti ili kontakta s oboljelim nije bio 6.701 učenik, što je za 701 učenika više nego u ponedjeljak.


Iako je neupitno da broj zaraženih učenika ima tendenciju rasta, u Ministarstvu, unatoč suprotnom mišljenju dijela zdravstvenih stručnjaka, otvaranje škola smatraju dobrim potezom, jer kako pojašnjava glavni savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin, nisu se ti učenici zarazili u školama, već tijekom zimskih praznika, kada škole nisu radile.
– Škole su bile zatvorene 17 dana. Na kraju prvog polugodišta imali smo značajno manji broj zaraženih učenika, a onda su se škole zatvorile, djeca su se počela družiti i brojevi su počeli eksponencijalno rasti. Velik broj zaraženih učenika rezultat je njihovog druženja i zato je dobro da su se škole otvorile. Ovako djeca neće ostati doma, pridržavat će se epidemioloških mjera u školama i bit će zaštićenija, objašnjava Pavičin.
Da se velik broj učenika zarazio tijekom praznika potvrđuju i podaci Ministarstva prema kojima su posljednji dan prvog polugodišta bila 3.463 COVID-pozitivna učenika iz 947 školskih objekata, dok je sada virus prisutan kod učenika koji pohađaju 1.930 školskih objekata. Na pitanje zbog čega Ministarstvo nije pribjeglo prošlogodišnjem rješenju i zimski dio školskih praznika koji je planiran za veljaču pripojilo praznicima u siječnju, tim više što u školama nedostaje i jedan dio učenika koji je na skijanju, Pavičin kaže da su praznici u veljači pedagoški dobri.


Treća nije sreća


– Tjedan dana odmora u veljači dobro dođe učenicima, ali i roditeljima i nastavnicima, jer predug je period od početka drugog polugodišta do proljetnih praznika i svima treba predah. Sistem podjele zimskih praznika na dva dijela naslijedili smo, ali smatramo da je to dobar model, ističe Pavičin.


Trenutno najveći broj COVID-pozitivnih učenika je u školama Grada Zagreba, njih 1.374, s 1.131 pozitivnim učenikom slijedi Splitsko-dalmatinska županija, a na toj neslavnoj ljestvici treće mjesto zauzima Primorsko-goranska županija. I po broju COVID- pozitivnih djelatnika Primorsko-goranska županija je s njih 91 na trećem mjestu, dok prvo mjesto zauzima Splitsko-dalmatinska županija koja broji 302 pozitivna djelatnika škola, a Grad Zagreb je s njih 226 treći.


U PGŽ-u kod kuće 716 učenika


U primorsko-goranske škole jučer zbog pozitivnog COVID-testa nisu došla 533 učenika, što je 87 učenika više u odnosu na ponedjeljak. Po broju učenika u samoizolaciji u jednom danu Primorsko-goranska županija se s trećeg popela na drugo mjesto te jučer na nastavi zbog te epidemiološke mjere nisu bila 183 učenika, dok je prvi Grad Zagreb s 488 učenika u samoizolaciji.