Trend koji brine

U samo dva tjedna u bolnicama udvostručen broj hospitaliziranih. KBC Rijeka ima točno 100 postotni porast

P. N.

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Najveći porast hospitaliziranih očekivano bilježi Splitsko-dalmatinska županija. U posljednja dva tjedna broj hospitaliziranih zbog Covida-19 u KBC-u Split povećan je za četiri i pol putaBroj hospitaliziranih pacijenata zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj je u posljednja dva tjedna skočio čak – 110 posto. Još 21. kolovoza u bolnicama je zbog Covida-19 bilo 135 pacijenata, a 4. rujna – 283.


To je itekako zabrinjavajuće, pogotovo kad se usporedi s porastom broja aktivnih slučajeva u promatranom periodu, koji je skočio za 47 posto, što je više nego dvostruko manje od porasta broja hospitaliziranih. Uz to, 21. kolovoza je udio hospitaliziranih u ukupnom broju oboljelih osoba bio 7,33 posto, a s jučerašnjim danom taj je udio bio 10,5 posto. Isto tako, rastao je i broj preminulih osoba, i to za 15 posto u promatranom periodu, sa 169 na 195, piše Jutarnji list.


O tome je u petak nakon sjednice Nacionalnog stožera s predstavnicima županijskih stožera progovorila i prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu.
– Rezultat nepridržavanja mjera na terenu vidi se u našoj bolnici. Trenutno je još uvijek dobra situacija u cijeloj državi u odnosu na svijet, jer imamo 10 posto hospitaliziranih, ali ne trebamo biti s time zadovoljni jer smo prije mjesec dana imali 5 posto manje. Trebali bismo biti u situaciji da uopće nemamo hospitaliziranih. Naime, jedan dio njih će završiti na respiratorima, gdje se postotak preživljavanja kreće od 20 do 30 posto. U brojkama, od tri pacijenta jedan ima veću šansu da preživi, a dva imaju veću šansu da ne prežive. To je matematika, ali kada je to netko s imenom i prezimenom, netko vaš bližnji, onda to drugačije gledate, izjavila je jučer Markotić.


Najveći porast hospitaliziranih očekivano bilježi Splitsko-dalmatinska županija. U posljednja dva tjedna broj hospitaliziranih zbog Covida-19 u KBC-u Split povećan je za četiri i pol puta. U bolnici planiraju povećati kapacitete u šatorima.


Stopostotni porast, iako su brojke ipak malene, bilježe i u KBC Rijeka – 21. kolovoza bilo je petero oboljelih od Covida-19, a jučer 10, od kojih je jedan na respiratoru, piše Jutarnji list.