Sutra glasanje

U Saboru danas rasprava o Švebu. Oporba ovaj put neće zauzimati govornicu, ali tvrde da neće mirno gledati izbor

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Odbor za medije jučer je na formalno ispravan način predložio Saboru Roberta Šveba za ravnatelja HRT-aZAGREB – Sabor će u srijedu, voljom vladajuće koalicije, Roberta Šveba izabrati za ravnatelja HRT-a, nakon što je to, uslijed oporbene akcije, prošlog tjedna bilo odgođeno. Tako će na kraju ovog postupka obje strane imati razloga za zadovoljstvo. Na čelo HRT-a će, u situaciji kada je bivši ravnatelj Kazimir Bačić u pritvoru, doći čovjek kojeg HDZ želi, a opozicija je, uspješno prolongirajući Švebov izbor za pet dana, pokazala da ipak nije nestala.


Sukob interesa


Premijer Andrej Plenković već je u petak potvrdio da, unatoč neplaniranoj odgodi, Šveb ostaje kandidat parlamentarne većine, pa je stoga jučerašnja sjednica saborskog Odbora za medije bila tek formalnost koju se moralo odraditi. U skladu sa zaključkom Odbora za Ustav da je tijelo koje vodi Natalija Martinčević iz reformista, prvi prijedlog Saboru da ravnatelj HRT-a bude Šveb usvojilo kršeći Poslovnik, oni su ga jučer poništili, a zatim su, glasovima zastupnika HDZ-a i koalicijskih partnera, donijeli istovjetnu odluku. Vili Matula iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka predložio je za ravnatelja Darija Špelića, koji je dobio samo dva glasa. U Saboru će se danas održati rasprava o Švebu tijekom koje će opozicija sigurno, kao i proteklih dana, tvrditi da se on, zbog suvlasništva u tvrtki koja ima koncesiju na neke sportske televizijske kanale, nalazi u opasnom sukobu interesa, ali to neće ništa promijeniti na stvari.


Rok za izbor ravnatelja HRT-a, temeljem javnog natječaja, istječe u srijedu u ponoć, a ne postoje skoro nikakve poslovničke mogućnosti da oporba svojim opstrukcijskim djelovanjem razvuče glasovanje čak do četvrtka. Neće, dakle, u srijedu biti rasprave, nema amandmana kojima bi se sve oteglo i Šveb će vjerojatno biti izabran već do podneva. Zauzimanje saborske govornice, odmah su to najavili oporbeni zastupnici, ovaj put nije opcija. U četvrtak navečer se HDZ-u nije nigdje žurilo, imali su na raspolaganju još dosta vremena za izbor Šveba, pa su tolerirali opozicijsku blokadu sjednice na kojoj se trebalo o njemu raspravljati, a koju je Plenković nazvao – događanje naroda.


Zadovoljena forma
Pogotovo zato što su u HDZ-u bili svjesni da Šveb nije predložen suglasno Poslovniku. Sada je forma zadovoljena i predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne bi dopustio da zastupnici oporbe ponovo zagospodare sabornicom. Doduše, jučer je Nino Rapudić, jedan od kolovođa prošlotjedne pobune opozicije, poručio da oni neće mirno sve promatrati.


– Šveb je samo dao izjavu da u slučaju da postane ravnatelj neće biti u sukobu interesa, jer će se odreći svojih udjela u toj tvrtki. Ali, teško je vjerovati da bi njegovi partneri u potpunosti prekinuli s njim poslovne odnose. On je u nerješivom sukobu interesa, žalosno je što nisu imali nikog čišćeg od Roberta Šveba. Prvo su prošlog tjedna gurali krivu osobu na krivi način, a sada krivu osobu guraju na pravi način. Imat ćemo konzultacije u oporbi i vidjet ćemo što nam je činiti, sigurno je da nećemo sjediti skrštenih ruku i pustiti da ovakav kandidat dođe na čelo HRT-a, izjavio je mostovac Raspudić. No, opozicija ima vrlo sužene mogućnosti opstrukcije. Trebali bi raspravu rastegnuti od utorka ujutro do srijede u ponoć, a to je ipak prezahtjevno.


Obuljen Koržinek: Situacija na HRT-u dobra


Dio oporbenih stranaka jučer je u Saboru, zajedno s HND-om i Sindikatom novinara, organizirao okrugli stol o stanju na HRT-u, na koji se odazvala i ministrica Nina Obuljen Koržinek. Ona ne misli da na Prisavlju ništa ne valja.


– Ne slažem se da je stanje katastrofično. Na HRT-u postoje brojni problemi, ali podaci o poslovanju govore da je situacija dobra. Uvedeno je dvojno knjigovodstvo i smanjena je zaduženost. Nažalost, svaka rasprava o HRT-u, a ja ih pratim barem 15 godina, uvijek se svede na iste dojmove i preslikavanja nekih političkih prepucavanja iz nekih drugih foruma, rekla je ministrica kulture.