Drski prevaranti

U prevaru s OIB-om upletena i druga riječka tvrtka: Staro željezo ‘prodavali’ i Čačić, Štromar…

Hina

Foto Darko Jelinek, Davor Kovačević

Foto Darko Jelinek, Davor Kovačević

U svim slučajevima su se izrađivali fiktivni računi prema kojima ispada da su političari tvrtkama prodavali sekundarni otpad, a po računu se izvlačilo oko 2000 kunaZAGREB Zagorski političari, među kojima su SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, SDP-ov zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek, žrtve su krade identiteta, objavio je u srijedu Jutarnji list.


Prema neslužbenim podacima Jutrarnji list navodi da se jedna tvrtka poslužila njihovim OIB-om i adresama koje su objavljene na kandidacijskim listama te fiktivno prikazala da im je isplatila novac. Budući da se o izvlačenju novca preko fiktivnih računa trenutačno vodi kriminalistička obrada u PU krapinsko-zagorskoj, dnevnik ne navodi puno detalja pa tako ni ime tvrtke koja se poslužila osobnim podacima zagorskih zastupnika.


No, Jutarnji list je doznao da su Hajdaš Dončić, Vešligaj i Tušek fiktivno isplaćeni za staro željezo.
Prevaranti koje policija istražuje krivotvorili su račune prema kojima su im saborski zastupnici prodali sekundarni otpad. Za stare perilice rublja, karoserije starih automobila i drugo željezo zastupnici su, prema krivotvorenim računima, dobili oko 2000 kuna po isporuci.


»Prije dva tjedna čuo sam da policija istražuje takvo što, ali još me nisu pozvali u policiju i ne znam pojedinosti«, rekao je Jutarnjem HDZ-ov Tušek.


Ostala dvojica političara kazala su da su bila na policiji, a Hajdaš Dončić je potvrdio i da mu je ukraden OIB te da je netko krivotvorio račune prema kojima ispada da je prodavao sekundarni otpad.


Naziv tvrtke i tko su joj vlasnici nisu uspjeli doznati, nego samo podatak da joj sjedište nije u Zagorju nego u Rijeci, a cijelu istragu koordiniraju državni odvjetnici iz Rijeke. Kako je riječka tvrtka odlučila iskoristiti osobne podatke političara iz Zagorja, zasad također nije jasno, piše Jutarnji list.


Policija još sve drži u tajnosti, ali prema informacijama 24 sata, radi se o dvije tvrtke, jednostavna trgovačka društva iz Rijeke, a sumnjiči se tri osobe.


Ono što je sigurno je da su za prijevaru poslužili identiteti političara i to redom sa sjevera Hrvatske. HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar potvrdio je za 24 sata da je i on dao iskaz policiji, ali ne može govoriti ništa više jer je istraga tajna.


Također, javio nse i Milorad Batinić, predsjednik kluba HNS-a u Saboru i potvrdio da je i on dao iskaz, te da sa zanimanjem čeka kako će se sve rasplesti. Niti on nije mogao otkrivati detalje.


Prema saznanjima 24 sata, identitet su ukrali i Radimiru Čačiću, čelniku Reformista i varaždinskom županu, no on zasad nije odgovorio na pozive i to potvrdio. Isto vrijedi i za bivšeg SDP-ovog saborskog zastupnika Marija Habeka.


Svima njima je zajedničko da su sudjelovali na prošlim izborima i njihovi podaci se nalaze na kandidacijskim listama, što otvara problem zaštite podataka. Prevaranti su očito mislili da nitko neće ići provjeravati kod potpredsjednika Vlade, župana, zastupnika jesu li prodali staro željezo. No, baš to je bio okidač za provjeru u ovoj nezapamćenoj priči o krađi identiteta u Hrvatskoj.


Jutarnji navodi da su u ovom slučaju žrtve krađe identiteta, osim političara, još neke javne osobe iz Krapinsko-zagorske županije te da ih je ukupno dvadesetak. U svim slučajevima su se izrađivali fiktivni računi prema kojima ispada da su zagorski političari tvrtki koja je predmet istrage prodavali sekundarni otpad, a po računu se izvlačilo oko 2000 kuna.