Zaraza se širi

U PGŽ-u skoro osamsto zaraženih učenika. U Osijeku s puno manje oboljelih već donijeli odluku o C modelu nastave

Ingrid Šestan Kučić

Povećanje broja oboljelih u školskom je sustavu prisutno od početka drugog polugodištaOsječko-baranjska županija prva je županija čije će škole od danas imati C model nastave, odnosno nastava će se odvijati na daljinu. Preporuka je to Stožera Osječko-baranjske županije koja se tiče svih učenika srednje škole i učenika predmetne nastave u osnovnoj školi, dok mlađi osnovci, od 1. do 4. razreda, nastavljaju pratiti nastavu u učionici.


Takav način odvijanja nastave primjenjivat će se do 28. siječnja, a u osječko-baranjskom Stožeru novu odluku objašnjavaju povećanjem broja oboljelih od koronavirusa od početka siječnja na području cijele županije. Ta je županija jučer imala 302 COVID-pozitivna učenika, dok je Primorsko-goranska županija brojila 791 učenika pozitivnog na COVID-19 čime se smjestila na treće mjesto po broju oboljelih. Najveći broj bolesnih učenika i dalje je u Gradu Zagrebu, 2.402, a na drugom je mjestu Splitsko-dalmatinska županija s 1.275 pozitivnih učenika.


Povećanje broja oboljelih u školskom je sustavu prisutno od početka drugog polugodišta, a prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog pozitivnog COVID-testa ili epidemiološke mjere samoizolacije jučer je s nastave izostalo 13.460 učenika, a u školu nije došlo 1.500 djelatnika. U 24 sata zbog pozitivnog COVID-testa ili samoizolacije, broj učenika koji su ostali kod kuće povećao se za njih 1.950. Jučer u hrvatskim školama nije bilo gotovo 15 tisuća osoba, točno njih 14.960.
Pozitivan COVID-test trenutačno imaju 7.803 učenika i 1.312 nastavnika. U samoizolaciji je 5. 657 učenika i 188 nastavnika. U jednom danu broj pozitivnih učenika povećao se za njih 708, a najviši rast bilježi broj učenika u samoizolaciji. Naime, od ponedjeljka do utorka školske su klupe zbog te mjere napustila 1.242 učenika. U Primorsko-goranskoj županiji uz 791 COVID-pozitivnog učenika u školi trenutačno nisu i 653 učenika u samoizolaciji, kao i 100-COVID pozitivnih djelatnika te njih 12 koji su u samoizolaciji.