TEŽAK DRUGI VAL EPIDEMIJE

U PGŽ-u će cijepljenje biti provedeno u 3 faze: Kronični bolesnici se za cjepivo već sada mogu javiti svojim obiteljskim liječnicima

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Predviđen je plan cijepljenja u 3 faze gdje bi se najprije cijepili korisnici domova za starije te zdravstveni radnici, kao najrizičniji i najizloženiji. U drugoj fazi uslijedit će cijepljenje kroničnih bolesnika i starijih od 65 godina,RIJEKA – U Primorsko-goranskoj županiji i danas je veliki broj, preko 318 novooboljelih od koronavirusa, 303 osobe su ozdravile pa je trenutni broj aktivnih slučajeva 2971. Prema riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimira Mićovića, zadnjih desetak dana broj novozaraženih u prosjeku prelazi 300 što govori o ozbiljnosti ovog drugog pandemijskog vala.


Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana testirano 1176 osoba i koriste se svi raspoloživi laboratorijski kapaciteti kako bi se čim više osoba testiralo.


„Preko 90 posto osoba koje su testirane imalo je određene simptome i upućeni su nam od strane svojih obiteljskih liječnika. Važno je istaknuti kako se udio oboljelih osoba starijih od  65 godina ne povećava i oni čine oko 12 posto od ukupnog broja zaraženih“, rekao je Mićović.
Ravnatelj KBC Rijeka izvijestio je da je trenutno hospitalizirano 119 osoba od kojih je 17 na respiratoru, a tijekom jučerašnjeg dana tri su osobe preminule. Iako je značajan porast osoba koje se zbog težih simptoma upućuje na bolničko liječenje, ravnatelj Ružić kaže kako njihov sustav, uz velike napore svih djelatnika, dobro  funkcionira te da su gotovo polovica hospitaliziranih iz susjednih Županija.


Istaknuo je da se na dnevnoj razini organizacijski i kadrovski prilagođavaju prilivu Covid bolesnika i unaprijed pripremaju nove kapacitete. Tako je od danas za prihvat tih pacijenata osposobljen jedan kat sa 70 kreveta na Klinici za ginekologiju, a koji je u potpunosti fizički izoliran od ostalih odjela Klinike.


Prema riječima glavnog epidemiologa PGŽ Dobrice Rončevića, cijela Europa je u iščekivanju registracije cjepiva. Predviđen je plan cijepljenja u 3 faze gdje bi se najprije cijepili korisnici domova za starije te zdravstveni radnici, kao najrizičniji i najizloženiji. U drugoj fazi kronični bolesnici i stariji od 65 godina, a u trećoj i svi ostali. Rekao je da se već sada kronični bolesnici mogu početi javljati svojim obiteljskim liječnicima kako bi se osigurale dovoljne količine cjepiva.


Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samardžija rekla je da su od 1. prosinca svi studenti na online nastavi, a jedino se u praktikumima odvijaju vježbe. Dodala je da će takav režim biti sigurno do kraja semestra.