Optimizam

U Milanovićem stožeru klicanje “Zoran, Zoran”: ‘Ljudi su prihvatili poruku o normalnoj Hrvatskoj’

Tihana Tomičić

Foto T. Tomičić

Foto T. Tomičić“Zoran, Zoran”, klicalo se u stožeru u Tvornici kulture točno u 20 sati, kad su objavljene prvi privremeni rezultati prema kojima je Zoran Milanović u vodstvu. Forum mladih SDP-a poveo je klicanje, no iskusniji SDP-ovci bili su puno trezveniji.


Oprez je majka mudrosti – iako je atmosfera u stožeru Zorana Milanovića u Tvornici kulture živnula po objavi prvih izlaznih anketa po kojima je on u vodstvu ispred kandidata desnice, svi su složni u jednome: zadovoljstvo da, trijumfalizam ne.


Šef Milanovićeva stožera Orsat Miljenić vrlo je suzdržan:
– Ovo je dobro, zadovoljni smo, poruka koju je Zoran slao o normalnoj Hrvatskoj prihvaćena je, i idemo 5. siječnja po pobjedu, rekao je. U drugom krugu neće biti promjene taktike – samo progresivna i normalna Hrvatska, najavljuje Miljenić, uvjeren da je drugi krug – druga priča. 


– Postoje podjele, pa i na desnici kako vidimo, ali Zoran će kad pobijedi biti predsjednik svih građana, i to govorim bez kurtoazije, rekao je Miljenić.


– Ovi rezultati su dokaz da tri četvrtine građana želi promjenu, rekao je pak Peđa Grbin. Po njemu, kad se zbroje svi rezultati, osim onih Kolinde Grabar-Kitarović, jasno je da velika većina birača želi nekog drugog na Pantovčaku. To je jako dobra vijest za Hrvatsku, koju većina sigurno vidi kao modernu državu, rekao je. Po njemu, za SDP-ovog kandidata isto je da li su u drugom krugu aktualna predsjednica ili Miroslav Škoro: Mi smo za naprednu Hrvatsku, oni su za kopanje po Jaeenovcu ili za zazivanje mrtvih u Vukovaru. Jedan i drugi protukandidat su katastrofalni, gobori Grbin.


U Milanovićev stožer došli su i šefovi drugih stranaka, tako Boris Miletić iz IDS-a kaže da je ovo ohrabrujuće, ali da je to tek prva četvrtina: Ovo su tek izlazne ankete, i vidimo trend koji je dobar. Ali drugi krug je nešto drugo. No, najvažnije je motivirati birače da izađu u drugom krugu, kaže.


Radimir Čačić je, poslovično, samouvjeren:


– Sve je još potpuno otvoreno, tim više što je desnica podijeljena, moramo priznati da je Škoro dobio velik postotak za “početnika”. No, s druge strane, ta podjela na desnici govori da dio njihovih birača sigurno uopće neće izaći na drugi krug, a istovremeno su svi pali glasovi “manjih” kandidata protestni, pa ni oni sigurno neće ići Kolindi. Zato je sve ovo dobar pokazatelj, kaže Čačić.


No, oprezna je i Biljana Borzan:


– Treba pričekati, nema još mjesta euforiji. Mene zabrinjava trend na desnici, kad se zbroje ti glasovi, rekla je Borzan odgovarajući na pitanja novinara.


U Tvornici kulture pušta se urbana glazba, nema prijenosa s televizije na velikom video zidu, rezultati se prate na društvenim mrežama, u stožeru još nema ni Davora Bernardića ni Zorana Milanovića, a na šanku je cuga besplatna – osim žestica, a hrana su pereci i kiflice – ništa fancy.