Slučaj Split

U Maleničinom ministarstvu tvrde da im slanje povjerenika u Split omogućava Baukov zakon. No to baš i nije tako

Dražen Ciglenečki

Foto D. Kovačević / S. Drechsler / iStock

Foto D. Kovačević / S. Drechsler / iStock

Precizirano je da je intencija predlagatelja da drugi zamjenik ne može obnašati dužnost gradonačelnika ako je prestao mandat prvom zamjenikuZAGREB – Vlada će, kada Ivica Puljak i Bojan Ivošević formalno predaju ostavku na dužnost gradonačelnika odnosno dogradonačelnika Splita, imenovati povjerenika koji će gradom upravljati do prijevremenih izbora.


Drugi Puljkov zamjenik Antonio Kuzmanić također će podnijeti ostavku u slučaju da to istovremeno učini većina gradskih vijećnika, kako bi se predstavničko tijelo moglo raspustiti, a Vlada i za njega raspisati izbore.


Budući da će HDZ-ovci u Gradskom vijeću sigurno, jer im Vlada, što im je bio cilj, šalje u Split povjerenika, potpisati ostavku, uskoro će se sve tamošnje stranke koncentrirati na predizbornu kampanju. Time će se izbjeći situacija za koju Vlada svojim tumačenjem Zakona o lokalnoj samoupravi tvrdi da je itekako moguća. Ako, naime, Kuzmanić ne bi dao ostavku, Split bi paralelno imao zamjenika gradonačelnika i Vladinog povjerenika, a ne postoji propis koji bi uredio njihove međusobne odnose. Po svemu sudeći, nikad nećemo doznati što bi to Kuzmanić kao neposredno izabrani zamjenik gradonačelnika otprilike dva mjeseca radio do prijevremenih izbora, bi li mu povjerenik nešto prepustio ili bi inzistirao da je on za sve zadužen.


Stav ministarstva
Posebno je zanimljivo što u Vladi Andreja Plenkovića vjeruju da im je imenovanje povjerenika zapravo omogućio Arsen Bauk, koji je krajem 2012. kao ministar uprave predložio Saboru izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, a koje su, smatraju, podloga za sprečavanje Kuzmanića da do izbora obnaša gradonačelničku dužnost. Taj je stav sadržan u odgovoru što ga je Ministarstvo pravosuđa i uprave dalo na upit pomoćnice splitske pročelnice Ines Golije tko bi upravljao Splitom ako Puljak i Ivošević podnesu ostavku.


U dopisu državnog tajnika Sanjina Rukavine objašnjava se da bi Vlada morala imenovati povjerenika jer je u Zakonu o lokalnoj samoupravi 2012. definirano da drugi zamjenik, dakle Kuzmanić, nikako ne može nadomjestiti gradonačelnika, konkretno Puljka, nego da to pravo isključivo pripada prvom zamjeniku, znači Ivoševiću.


U tu se svrhu državni tajnik u resoru Ivana Malenice poziva na stavke zakonskog članka 40.d, kojima je regulirano stanje kada gradonačelniku ili županu prestane mandat nakon što su ga polovicu već odradili. Premda je Puljak tek u prvoj godini mandata. »Ako gradonačelnik, odnosno župan, ima više zamjenika, dužnost gradonačelnika, odnosno župana, obnašat će zamjenik koji je na kandidaturi za izbor gradonačelnika, odnosno župana, bio prvi naveden iza kandidata za gradonačelnika, odnosno župana«, stavak je članka 40.d koji, misle Maleničini ljudi, presuđuje Kuzmaniću. »Drugi zamjenik ne može biti zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika«, eksplicitno se navodi u odgovoru Puljkovoj gradskoj upravi.


– Kod izmjena zakona 2012., nije bila intencija da drugi zamjenik može obnašati gradonačelničku dužnost u slučaju kada gradonačelnik i zamjenik daju ostavku. To jasno stoji u obrazloženju izmjena zakona. Ovo je mišljenje stručne službe Ministarstva u kojoj rade osobe koje su sudjelovale u izradi zakona i znaju razloge zašto je 2012. mijenjan, izjavio je jučer ministar Malenica.


Oduzeta povlastica


No, u obrazloženju tih zakonskih izmjena piše nešto sasvim drugo. Na inicijativu HDZ-ove zastupnice Ane Lovrin, precizirano je da je intencija predlagatelja da drugi zamjenik ne može obnašati dužnost gradonačelnika ako je prestao mandat prvom zamjeniku koji je tu dužnost do tada obnašao. Prevedeno na splitski slučaj, Puljka bi mogao zamijeniti Ivošević, ali nakon njega ne bi mogao doći Kuzmanić, morali bi biti raspisani izbori, a Vlada bi imenovala povjerenika. Ne mogu oba zamjenika obnašati dužnost gradonačelnika. Ali, u zakonu iz 2012. ne piše da samo prvi zamjenik ima povlasticu da obnaša dužnost gradonačelnika, da je onom drugom ta povlastica unaprijed oduzeta. Kuzmanić je stoga uvjeren da i on može do izbora mijenjati Puljka.


– Ovo je silovanje zakona, rekao nam je jučer Kuzmanić.


Međutim, zamjenik gradonačelnika unatoč tome namjerava podnijeti ostavku.


– Nema smisla da ostanem zamjenik uz povjerenika kojeg će imenovati Vlada. Očekujem da će svi članovi Gradskog vijeća, ponajprije mislim na HDZ, pristati da zajedno potpišemo ostavku i protokoliramo ih. Ključno je za nas da se održe izbori za Gradsko vijeće, naglašava Kuzmanić.


I gradonačelnik Puljak napominje da praktično svi pravni stručnjaci koji su se dosad o ovome izjasnili tvrde da je »Vlada u krivu«.


– Nama je ipak sasvim dovoljno da se raspusti Gradsko vijeće i da onda idemo na izbore, pa da građani izaberu što žele. To je najpoštenije. Kuzmanić će dati ostavku istovremeno s gradskim vijećnicima, to se da riješiti, a Vlada neka imenuje povjerenika, zaključuje Puljak.


Bauk: Moj zakon ne eliminira Kuzmanića


Arsen Bauk odbacuje tvrdnju Ivana Malenice da je njegov zakon eliminirao mogućnost da Antonio Kuzmanić kao drugi zamjenik obnaša dužnost gradonačelnika.


– Obrazloženje tog zakona iz 2012. ide u prilog drugom zamjeniku, jasno je da intencija nije bila da se njega potpuno anulira, nego da se spriječe tri promjene u istom mandatu, što u Splitu ne bi bio slučaj, rekao nam je Bauk. On ističe da je rješenje Vlade o povjereniku podložno sudskoj kontroli, pa »nezadovoljna strana ima pravo pokrenuti upravni spor«.