Fortenova grupa

U Ledu u tijeku pregovori o novom Kolektivnom ugovoru, radnicima prijete otkazi

Hina

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

Nakon što je Nezavisni sindikat poduzeća Ledo u utorak izrazio protivljenje najavljenim otkazima u tom trgovačkom društvu, iz Fortenove su naveli da su »u ovom trenutku u Ledu u tijeku pregovori o novom Kolektivnom ugovoru, dok je sama kompanija, u skladu sa Zakonom o radu, provela savjetovanje s Radničkim vijećem te priprema izmjene organizacije i sistematizaciju radnih mjestaZAGREB – Iz Fortenove grupe su u srijedu odgovorili na prozivanje sindikata vezano za najavljene otkaze u zagrebačkoj kompaniji Ledo, priopćivši da su u Ledu u tijeku pregovori o novom Kolektivnom ugovoru, dok je sama kompanija, u skladu sa Zakonom o radu, provela savjetovanje s Radničkim vijećem, objavio je N1.


Nakon što je Nezavisni sindikat poduzeća Ledo u utorak izrazio protivljenje najavljenim otkazima u tom trgovačkom društvu, iz Fortenove su danas za N1 naveli da su »u ovom trenutku u Ledu u tijeku pregovori o novom Kolektivnom ugovoru, dok je sama kompanija, u skladu sa Zakonom o radu, provela savjetovanje s Radničkim vijećem te priprema izmjene organizacije i sistematizaciju radnih mjesta, pa priopćenje sindikata možemo promatrati i u tome svjetlu«.


Iz Fortenove ističu da je »Ledo kompanija koja je, nakon bankrota Agrokor koncerna, uspješno prebrodila niz velikih poslovnih izazova i koja u ovom trenutku stremi ka preobrazbi u snažnu, jedinstvenu organizaciju koja će agilno i odgovorno nastaviti jačati svoje tržišne udjele.
Taj proces transformacije u svim se aspektima provodi u skladu s naboljom poslovnom praksom i u skladu sa zakonom, o čemu je informirano i Radničko vijeće«, dodaje se.


»Za uspješnu provedbu procesa transformacije i promjene poslovnih procesa, dobro informirani i uključeni zaposlenici su presudni te će Uprava kao i dosad sa zaposlenicima nastaviti komunicirati direktno«, odgovorila je Fortenova za N1 na priopćenje Nezavisnog sindikata poduzeća Ledo.


Prema navodima sindikata objavljenim jučer, postoji bojazan radnika i sindikata da se većem broju radnika planira otkazati ugovor o radu, a u pripremi je, navodno, nekoliko ‘valova’ otkaza.


»Uprava trgovačkog društva Ledo d.o.o. obratila se nekoliko dana prije Božića radničkom vijeću, a dan prije Badnjaka i svim radnicima putem e-maila s informacijom da se u Ledu planira restrukturiranje unutar kojega se očekuje da će biti viška radnika.


Radničko vijeće i sindikati unutar kompanije izrazili su svoje protivljenje što je ta informacija dostavljena radnicima uoči Božića.


Protive se i najavi gašenja pojedinih radnih mjesta, kao i donošenju takve odluke bez predstavnika radnika i sindikata«, navedeno je u priopćenju Nezavisnog sindikata poduzeća Ledo.


 Fortenova grupa d.d nastala je 1. travnja 2019. godine uspješnom implementacijom Nagodbe vjerovnika u Agrokoru.