Zahtjevni postupci

U KBC-u Zagreb transplatirana pluća: Operacija trajala 12 sati, organi su od čovjeka kojeg su propucali kraj Splita

Portal Novi list

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Obitelj preminulog Branka Mijatovića odlučila je donirati organeNoćas je na KBC-u Zagreb uspješno izvedena transplantacija pluća, prva nakon više od 10 godina. Riječ je o muškarcu u dobi od 50-ak godina koji je dobio pluća od Branka Mijatovića (32), koji je preminuo u četvrtak navečer nakon što je nekoliko dana ranije propucan u glavu na području Klisa pored Splita, javlja Jutarnji list.


Zahvat je okončan jutros u 8 sati i pacijent je za sada stabilno.


Hrvatski kirurzi nekoliko zadnjih godina educirali su se u najvećem austrijskom centru za presađivanje pluća koji vodi dr. Walter Klepetko. Austrijski kolege su jučer stigli u Zagreb i sudjelovali u ovoj operaciji koja je trajala više od 12 sati.
Inače, obitelj preminulog Branka Mijatovića odlučila je donirati organe pa je i njegova jetra presađena pacijentu u KB Merkur.


Istovremeno, u susjednoj operacijskoj dvorani na Rebru, kardiokirurzi su jednom pacijentu transplantirali i Mijatovićevo srce.


Branko Mijatović, zvani Naranča, 32-godišnjak iz Splita koji je u ponedjeljak, nešto prije 23 sata, prostrijeljene glave izbačen iz automobila i ostavljen da leži na staroj kliškoj cesti u blizini tunela, u četvrtak u 21.30 i službeno je proglašen mrtvim, piše Jutarnji.


Njegova majka Elena Mijatović u petak je Slobodnoj Dalmaciji rekla da je potpisala dokumente da organi njezina sina budu donirani.