Oliver Vugrek

‘U Hrvatsku još nije stigao indijski soj, ali otkriveno je šest mutacija koje još nisu zabilježene nigdje u svijetu’

P. N.

Foto S. Simunovic PIXSELL / iStock

Foto S. Simunovic PIXSELL / iStock

Takve sojeve moramo pratiti, a u Hrvatskoj još nije zabilježen indijski soj, za razliku od Slovenije gdje je već prisutan. No vjerojatno će stiči i do nas u nekom skorom vremenuMolekularni biolog Oliver Vugrek, voditelj laboratorija za naprednu genomiku s Instituta Ruđer Bošković izjavio je jutrost kako ne očekuje neki veći rast broja novozaraženih nakon jučerašnjih izbora.


Govorio je i o indijskom soju koronavirusa.


“Mutacije u virusu događaju se spontano, to nije ništa novog. Otpilike se događaju jedna do dvije mutacije mjesečno. Od početka travnja gdse smo proveli zadnju analizu na 24 uzorka vidjeli smo dosad nezabilježne mutacije. To nije ništa neobično, mutacije dolaze i odlaze. Neke, poput indijskog soja, koji virusu daju neku predsmost, brze širenje i neke druge mehanizme oni će se zadržati u populaciji. Zasada, koliko ja znam , nema nekih spoznaja da je inskijski soj smrtonosniji. Takve sojeve moramo pratiti, a u Hrvatskoj još nije zabilježen indijski soj, za razliku od Slovenije gdje je već prisutan. No vjerojatno će stiči i do nas u nekom skorom vremenu i ne može se predvidjeti kada ćemo detektirati, rekao je Vugrek jutros za HRT.
Kaže da se varijacije mogu i spontano dogoditi u bilo kojoj državi.


“Na temelju naših rezultata vidimo šest varijacija u genomu koji još u svijetu nisu zabilježeni i 13 koje nisu zabilježene u Europi. To su neke normalne pojave u virusu, da virus mutira. Trebalo bi više sekvencirati viruse iz više razloga. Prvo iz molekularno-bioloških razloga jer je moguće da se mutacijom izmjeni regija koju otkriva PCR test i može biti lažnih negativnih rezultata PCR testiranja. Zato je potrebno redovito sekvencionirati genom, posebno regije koje su bitne za PCR test. Kompletni genom virusa moguće je sekvencionirati u roku od pet dana u laboratoriju Instituta Ruđer Bošković”, dodao je.


“U Hrvatskoj imamo i drugih sojeva. Primjerice gledao što je nedavno objavio HZJZ i nije spomenuo newjorški soj koji je prisutan u Hrvatskoj. Imamo dva uzorka, posljednji prije desetak dana. Newjorški soj pojavio se u siječnju u New Yorku i prisutan je kod nas i nema ga u tablici HZJZ-a”, zaključio je Vugrek.